Entuziasmul creat de rezultatele financiare ale Erste Group a determinat investitorii sa intre la cumparare pe actiunile bancare si cele ale celor cinci societatii de investitii financiare cu peste 5%.
Tranzactiile realizate la Bursa de Valori Bucuresti au totalizat 23,8 milioane lei (5,66 milioane euro), nivel apropiat celui inregistrat in ziua anterioara.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 5,39%, pana la 3.986,85 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 3,72%, pana la 2.344,74 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 5,13%, pana la 18.186,73 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 5,97%, ajungand la 8.062,25 puncte.

“Cresterile de azi s-au datorat, in primul rand, rezultatelor financiare bune ale Erste Bank, care au determinat un entuziasm crescut pe actiunile bancare si pe cele ale SIF-urilor. In al doilea rand, pietele externe au avut cresteri destul de bune pe bursele europene si cele futures din Statele Unite”, ne-a declarat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 5,31%, pana la 376 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,87%, pana la 530,42 puncte.

“Au existat mai multi investitori care au decis sa intre in piata si care au fost mai increzatori ca pietele externe vor trece de maximele locale atinse in urma cu o luna si jumatate”, explica Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville.

Bursele europene inregistrau cresteri semnificative la ora incheierii sedintei BVB, dupa ce mai multe companii au raportat rezultate semestriale cu mult mai bune decat erau asteptate.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE100, crestea cu 1,54%, pana la 4.617,46 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, avansa cu 0,84%, pana la 5.314,67 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 1,26%, pana la 3.407,87 puncte.

Actiunile TLV au crescut cu 11%

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai cautate din piata, cu un rulaj de 6,97 milioane lei si s-au apreciat puternic, cu 11,19%, la 1,49 lei. De asemenea, titlurile BRD SocGen (BRD) au avansat de 5,05%, pana la 10,40 lei, pe o lichiditate de 3,04 milioane lei.

Totodata, pretul actiunilor Erste Bank (EBS) a urcat cu 7,38%, la 96 lei, in urma unor tranzactii de 1,51 milioane lei, dupa anuntul unui profit semestrial de 260 milioane euro. “Cresterile importante de pe actiunile Erste au fost generate de evolutiile de pe bursele vestice”, a afirmat Ciubotaru.

In ceea ce priveste sectorul SIF, cotatia titlurilor SIF Oltenia (SIF5) a urcat cu 5,03%, la 0,94 lei, pe o lichiditate de 2,4 milioane lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 5,96%, la 0,80 lei, pe suportul unui rulaj de 1,78 milioane lei.

Pe segmentul titlurilor energetice, actiunile Transgaz Medias (TGN) au castigat 1,8%, pana la 158,20 lei, ca urmare a unor tranzactii de 1,72 milioane lei, iar titlurile Petrom (SNP) s-au scumpit cu 4,08%, la 0,255 lei, pe o lichiditate de 1,51 milioane lei.

Turbomecanica, campioana cresterilor

Actiunile producatoare de nave Turbomecanica (TBM) au urcat pana la maximul admis de Bursa – 14,97% dupa raportarea trecerii pe profit in primul semestru.

Cresterea a avut loc pe tranzactii de doar 137.454 lei, cotatia finala fiind de 0,0845 lei/actiune.

“De obicei, lichiditatea este concentrata doar pe titlurile lichide, dar se schimba rapid daca in viata unor companii apar evenimente noi si astfel toti investitorii se indreapta spre acele noi actiuni”, sustine Ciubotaru.

El afirma ca acest lucru s-a intamplat si in cazul actiunilor Turbomecanica, explicand ca aceasta crestere nu poate dura mai mult de 2-3 zile, dupa care cotatia va reveni la nivelele normale.

Tot in cadrul sedintei de ieri si-a anuntat rezultatele financiare si operatorul portuar Socep Constanta (SOCP). Profitul semestrial de opt ori mai mic decat cel din perioada similara i-a determinat pe investitori sa nu tranzactioneze aceste actiuni, cotatia stagnand la 0,14 lei/actiune pe fondul unui rulaj de 5.421 lei.

Sezonul raportarilor continua

Raportarile semestriale ale companiilor abia au inceput la Bursa de Valori, cele mai importante companii urmand a-si face publice rezultatele in cursul saptamanii viitoare.

“Ramane de vazut ce se va intampla in sezonul raportarilor. Contextul macroeconomic este destul de incert pentru a se putea face prognoze legate de rezultatele financiare ale companiilor”, declara brokerul Tradeville.

Necula sustine ca se asteapta ca rezultatele ce vor veni sa fie mixte. “Nu ma astept la raportari spectaculoase decat cu mici exceptii, in rest vom vedea rezultate foarte proaste”, mai spune el.

“Va fi un sezon care va confirma asteptarile din economie, dar rezultatele vor diferi de la companie la companie, in functie de masurile care au fost luate pentru a face fata crizei”, conchide Gabriel Necula.

In cursul zilei de astazi, urmeaza ca producatorul de bere Bermas (BRM) sa faca raportarile semestriale, iar in cursul saptamanii viitoare s-au mai anuntat BRD, Impact Developer&Contractor (IMP), Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri