Bursa din Sibiu (Sibex) introduce incepand din 5 august contractele pe diferenta (CFD) pe actiunile SIF Muntenia (SIF4), BRD SocGen si Banca Transilvania (TLV),urmand ca pana in toamna sa fie introduse si pe alti emitenti mai putin lichizi, a declarat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.
"Vom lansa pana in luna septembrie CFD-uri pe mai multi emitenti, dar treptat. Probabil ca vom introduce CFD-uri pe toate SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), deoarece in cazul SIF5 exista deja o piata foarte lichida pe futures", a spus Cipariu, citat de NewsIn.

El a explicat ca CFD-urile sunt o alternativa la piata futures, motiv pentru care aceste instrumente vor fi introduse pe emitentii mai putin lichizi in pietele futures, cum este cazul SIF Muntenia, BRD si TLV.

"Vom introduce in continuare CFD-uri pe actiuni care au avut o lichiditate pe futures, de genul Petrom si Rompetrol Rafinare, dar pentru care a disparut interesul", a completat Darius Cipariu.

"CFD-ul este echivalentul unei investitii in actiuni pe un termen nelimitat, diferenta majora fiind lipsa scadentelor, doar ca se tranzactioneaza in marja. Dezavantajul este ca detinerea de CFD-uri nu iti da dreptul de vot in AGA, in timp ce avantajul este ca un cumparator de CFD beneficiaza de dividend, pe care il primeste chiar mai rapid decat pe piata la vedere (spot)", a explicat directorul general adjunct al Sibex.

Pentru a intermedia tranzactiile cu CFD, casele de brokeraj vor trebui sa depuna la Casa Romana de Compensatie (CRC) garantii suplimentare, in valoare de 10.000 lei, directorul Sibex mentionand ca firmele de brokeraj au inceput deja sa constituie aceste garantii, dar va mai dura pana piata se va obisnui cu aceste instrumente.

"Vom incerca sa mai educam piata prin niste materiale despre CFD-uri. Este un proces care va lua ceva timp, dar acesta este inceputul", a concluzionat Cipariu.

De asemenea, Bursa de la Sibiu are in plan si introducerea la tranzactionare a contractelor pe diferenta pe indicele american Dow Jones si pe cel german DAX, odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
De teama coronavirus, investitorii români încep să înroșească telefoanele
Setari Cookie-uri