Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-au majorat in iulie, depasind pragul de 6,125 miliarde lei (1,45 miliarde euro), in crestere cu 2,5% fata de iunie si cu 5,2% de la inceputul anului, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).
Cea mai mare crestere a activelor a fost inregistrata de SIF Moldova (SIF2), cu 4,7%, iar de la inceputul anului activele au scazut usor cu 0,52%. SIF Oltenia (SIF5) s-a pozitionat pe urmatoarea pozitie in functie de cresterea activelor, cu 3,7%, in timp ce de la inceputul anului aprecierea este de 16,5%.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a obtinut o urcare a activelor de 3,27% in luna iulie, obtinand cea de-a doua crestere din sector de la inceputul anului de 15,8%. SIF Muntenia (SIF4) a inregistrat o crestere de 1,81% in iulie, in timp ce SIF Transilvania (SIF3) a raportat cea mai redusa apreciere, de 0,3%.

SIF5 si SIF2, cele mai tranzactionate in iulie

In functie de nivelul cotatiilor de inchidere de la finalul lui iulie, toate cele cinci societati au obtinut valori superioare lunii anterioare, cresterea cea mai mica fiind inregistrata de SIF Muntenia (4,9%), iar cea mai mare de SIF Moldova (17,7%).

SIF Oltenia si SIF Moldova au fost cele mai rulate in iulie, pe fiecare simbol fiind tranzactionat 9,92%, respectiv 8,25% din capitalul social.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc tranzactii ce au insumat doar 2,52% din capitalul social.

Nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul sectorului a fost de 2,54 miliarde lei (0,6 miliarde euro), cu 11,5% peste nivelul lunii anterioare.

SIF4, cea mai mare expunere din sector in fondurile de investitii

Ponderea actiunilor cotate in categoria investitiilor pe termen scurt a SIF-urilor s-a pastrat in jurul valorii de 97,8%, foarte apropiata de cea inregistrata in iunie. Comparativ cu finele anului 2008, activele din aceasta categorie au inregistrat o scadere de circa 5%, pana la 47,8% in iulie.

Actiunile cotate valorau 3,3 miliarde lei in portofoliul SIF-urilor si reprezentau 50,3% din totalul activelor inregistrate in luna iulie.

In acelasi timp, actiunile necotate din portofoliul SIF-urilor au ajuns sa reprezinte la finele lui iulie 35,0% (2,3 miliarde lei) din total active, comparativ cu 35,7% in luna iunie.

SIF-urile avea in iulie 23,8 milioane lei investiti in fonduri mutuale si inchise, in crestere cu 11,2% fata de iunie. SIF Muntenia continua sa aiba cele mai mare expunere pe aceste instrumente, de 17,3 milioane lei – 1,2% din totalul activelor.

Daca la finele lunii anterioare plasamentele in titluri de stat erau de 57,1 milioane lei - 0,7% din totalul activelor din sector -, in iulie s-a inregistrat o diminuare de circa 75%, posibil pe fondul unei nevoi sporite de lichiditati, pana la valoarea de 13,4 milioane lei. SIF Moldova a ramas singurul detinator de astfel de instrumente.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu sectorului a fost de 722,8 milioane lei in iulie, cu 1% mai mult decat in luna anterioara, cu o pondere in totalul activelor de 11,0%.

Valoarea investitiilor in obligatiunile municipale s-a mentinut la valoarea din iunie, de 1,6 milioane lei, in timp ce obligatiunile corporatiste insumau 65,6 milioane lei, cu 1% mai putin decat in luna anterioara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri