Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, piata la vedere a Sibex mai avand nevoie doar de autorizatia de functionare de la BNR, aviz pe care oficialii bursei se asteapta sa il primeasca in septembrie.

"CNVM a dat astazi avizul pentru constituirea Depozitarului Central al Bursei din Sibiu", a spus Victor Eros, comisar al CNVM, informeaza NewsIn.
De asemenea, Eros a precizat ca arbitrul pietei a hotarat sa publice si proiectele de regulament privind implementarea conturilor globale si a vanzarilor in lipsa, pentru a fi supuse dezbaterii publice.

"Dupa ce vor fi dezbatute si comentare, proiectele se vor rediscuta pe baza propunerilor, dupa care urmeaza sa luam decizia finala in privinta implementarii conturilor globale si a vanzarilor in lipsa", a adaugat comisarul CNVM.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

"Luna viitoare ar trebui sa avem si autorizatia de functionare de la BNR si atunci vom avea toate avizele. Estimam ca spre sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie vom putea lansa piata la vedere", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si