Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat pe site-ul institutiei proiectul de regulament privind utilizarea sistemului de conturi globale si efectuarea operatiunilor de imprumut pentru vanzarile in lipsa.
Noul proiect prezinta detalii tehnice ale instrumentelor si a institutiilor implicate in piata de capital autohtona - Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si intermediari.

Sistemul mixt de conturi - globale sau individuale – va fi permis doar pentru companiile listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) vor trebui sa deschida un cont house si cel putin unul global pentru clienti.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Vanzarile in lipsa (short-selling) ce urmeaza a fi incheiate in numele clientilor vor fi realizate in urma unui imprumut de instrumente financiare, cu garantie.

Short-selling-ul presupune vanzarea unei actiuni pe care nu o detii, cu promisiunea de a o “inapoia” la un anumit moment.

Propunerile privind acest proiect pot fi remise arbitrului pietei de capital pana in data de 18 septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri