Actionarii SIF Transilvania au aprobat in cadrul unei adunarii generale, din luna martie, ridicarea pragului de detinere din capitalul social de la 1% la 5% si au trimis hotararea de modificare a actului constitutiv al societatii spre avizare la CNVM, desi arbitrul pietei de capital atentionase anterior societatea ca masura este ilegala.

In iunie, arbitrul pietei de capital a respins plangerea societatii cu privire rtespingerea hotararii de a majora pragului de detinere la 5%.

Curtea Constitutionala a decis la mijlocul lui iulie, dupa trei amanari, ca pragul de detinere de 1% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) este constitutional si ramane astfel in vigoare.

Totusi, exista o alta initiative de majorare a pragului de detinere la cele cinci societati de investitii financiara instituita la inceputul verii de unii deputati. Initiativa a primit la inceputul lunii august avizul Consiliului Legislativ, urmand ca ulterior sa fie introdus pe ordinea de zi pentru a fi dezbatut de Parlament, dupa vacanta.