Anuntul The Rompetrol Group de incepere a documentatiei necesare pentru ofertele de preluare a diviziilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) a atras atentia investitorilor care au ridicat cotatiile celor doua companii cu pana la 5%.
Astfel, pe fondul unor rulaje mai ridicate decat cele din ultima perioada, de 3,05 milioane lei, actiunile Rompetrol Rafinare s-au apreciat cu 4,7% pana la 0,05 lei/actiune, in timp ce titlurile Rompetrol Well au crescut cu 2,9% la 0,355 lei/actiune pe tranzactii de 211.322 lei.

Analistii consultati de Wall Street considera ca aprecierile nu vor continua pe fondul acestui anunt, deoarece miscarea era asteptata si previzibila de cand Dinu Patriciu si-a vandut cele 25% din The Rompetrol Group pe care le mai detinea catre KazMunaiGaz.

Desi detalii despre oferta nu se cunosc, in conditiile in care grupul a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o prelungire pentru depunerea documentelor pana la finalul lunii octombrie, evolutia actiunilor celor doua companii va depinde de pretul de cumparare.

“Lucrul cel mai important pe care il asteapta acum investitorii este pretul ofertei pentru Rompetrol Rafinare, iar cel mai important reper pe care se poate stabili acesta este activul net”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Andrei Radulescu, analist la Target Capital, sustine ca pretul din oferta nu va fi substantial mai mare decat cel din piata. “Pentru stabilirea pretului din oferta pentru Rompetrol Rafinare se vor recurge la mai multe metode de evaluare, atat din punctul de vedere al cash-flow-ului pe care il genereaza companiile pe termen mediu si lung, cat si in functie de nivelul datoriilor care cresc de la un an la altul”, explica el.

Rompetrol Rafinare a avut pierderi de 261,03 milioane lei (61,71 milioane euro) in primele sase luni ale acestui an, cu toate ca in trimestrul II a obtinut un profit de 30,87 milioane lei, in vreme ce afacerile semestriale au scazut cu o treime fata de perioada similara din 2008.

Rompetrol Well Services a obtinut in primele sase luni din acest an un profit net de 8 milioane lei (1,89 milioane euro), in scadere cu 38% fata de cel realizat in perioada similara din 2008.

The Rompetrol Group detine in mod concertat 75,32% din capitalul social al Rompetrol Rafinare si 51% din Rompetrol Well Services.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri