Dezvoltarea unui proiect destinat pietelor din Statele Unite si Canada, ce consta in exportul de medicamente injectabile, a fost inceput de catre companie din anul 2006.

"Partenerii nostri de afaceri din SUA au lansat deja primele comenzi in valoare de 2 milioane dolari, ceea ce reprezinta doar o prima parte a unui export planificat de peste 15 milioane dolari/an", se mai arata in comunicat.

In prezent, Antibiotice asteapta sa obtina autorizarea necesara exportului, care va incepe din trimestrul al treilea al acestui an.

"Exportul este o masura anticriza pentru Antibiotice, cu toate ca piata externa se confrunta cu probleme la fel de complicate. In conditiile in care la export facturile se incaseaza la 60-90 de zile, fata de 230 de zile, perioada in care se incaseaza pe piata interna, activitatea de export ajuta la echilibrarea fluxurilor financiare", adauga acestia.

Anul trecut, ponderea exportului in vanzari a fost de 12%, compania intentionand o majorare a acesteia, pentru anul 2009, pana la 15%.

Principalul produs de export al companiei este Nistatina, Antibiotice fiind al doilea producator mondial al acesteia, cu o cota de piata de 25%.

Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Sanatatii cu o detinere de 53,02%, in timp ce SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10% din capitalul social.

Capitalizarea companiei este de 347,9 milioane lei (82,4 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,765 lei/actiune.