Casele de brokeraj, ai caror clienti investesc preponderent in produse derivate, vor urca puternic marjele depuse ca garantii de catre speculatori, pentru a se proteja impotriva riscului, dupa ce Bursa de la Bucuresti a decis majorarea limitei de variatie la +/- 40% pentru actiunile activ-suport.
Decizia adoptata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost problematica pentru conducerea pietei de derivate de la Sibex, acesta fiind de asemenea silita sa ia o serie de masuri pentru a asigura compensarea tranzactiilor, in cazul in care pretul actiunilor activ-suport, de la BVB, ar varia cu +/- 40%, pana la limita recent majorata, scrie NewsIn.

Astfel, Bursa din Sibiu a anuntat, luni, ca va creste de joi pana la 15% marjele necesare deschiderii de pozitii pe derivate, in timp ce limita de oscilatie zilnica a fost majorata pana la 12%, dupa ce s-a consultat cu actionarii, urmand ca in cazul unor miscari agresive de pret sa urmeze a fi operate si alte majorari. Exceptie vor face derivatele pe actiuni Erste Bank, unde marja a fost stabilita la 20%.

In prezent, Bursa din Sibiu utilizeaza o marja de 12% pentru garantarea contractelor pe derivatele SIF, iar preturile acestora nu pot varia cu mai mult de 9,5% fata de cotatia actiunilor activ-suport de la Bursa de Valori Bucuresti. In schimb, pentru derivatele Erste, marja este de 15%, iar oscilatia zilnica de 12%.

Intermediarii ai caror clienti joaca preponderent pe Sibex vor lua cele mai drastice masuri


Pe langa masurile luate de Sibex si de Casa Romana de Compensatie, casele de brokeraj se vad de asemenea silite sa ia masuri suplimentare pentru a se proteja in cazul in care variatia pretului derivatelor ar "manca" marjele depuse de speculatori.

Totodata, fiecare casa de brokeraj va lua masuri proprii, personalizate, urmand sa mareasca marjele in functie de expunerea pe care o au clientii acestora pe Bursa de la Sibiu. Astfel, cei mai afectati intermediari sunt cei care intermediaza cele mai numeroase tranzactii la Sibex, primele pozitii in topul lunii trecute fiind ocupate de Tradeville (fostul Vanguard), Estinvest Focsani si KBC Securities.

"Tradeville a intrat deja intr-un program de majorare a marjelor, iar pentru ca efectul sa nu fie dramatic asupra clientilor, am decis majorarea in pasi, cu informarea prealabila a clientilor asupra programului de majorare", spune Mihaela Biciu, unul dintre directorii Tradeville.

"Este evident ca orice majorare de marje scade numarul teoretic de contracte tranzactionabil, lichiditatea pietei si implicit comisioanele incasate. Fac aceasta mentiune pentru ca investitorii de la Sibex sa inteleaga ca niciun intermediar nu ia astfel de masuri daca nu considera ca este necesar sa o faca", a adaugat Mihaela Biciu.

Estinvest Focsani, un alt intermediar important pe Sibex, a anuntat deja ca va mari marjele la 40% peste nivelul celor percepute de Casa Romana de Compensatie.

"Noi avem foarte multi clienti care joaca pe Sibex si a trebuit ca acest management al riscului sa fie bine utilizat, pentru a nu exista nici o problema, pentru ca sanatatea financiara a fiecarui client in parte inseamna si sanatatea noastra financiara", spune directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

"Probabil ca micii jucatori nu or sa tranzactioneze atat de intens ca inainte, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne omoare business-ul, fiecarui intermediar in parte", a adaugat Murgoci.

De asemenea, Adi Lupsan, directorul de operatiuni al Intercapital Invest considera ca "masura va afecta jucatorii pe derivate, deoarece lichiditatile pe care le vor tine imobilizate pe Sibex vor fi mai mari, pentru acelasi risc pe care si-l asuma. Acesta este practic marele dezavantaj al majorarii limitei de variatie la BVB".

"Din punctul meu de vedere cu siguranta va afecta lichiditatea la Sibex si se vor vedea efectele pe termen mediu si lung, mai ales ca si-asa lichiditatea era in scadere fata de anii anteriori", mai spune Lupsan.

Mai mult, reprezentantii Tradeville spun ca, atunci cand au luat masura de extindere a limitei de variatie, e posibil ca BVB sa fi luat in calcul posibilitatea ca aceasta decizie sa aiba un efect negativ major asupra concurentei, Bursa din Sibiu, in conditiile in care piata derivatelor de la BVB este foarte mica.

"Daca BVB nu avea obligatia sa protejeze afacerile bursei concurente prin masurile sale, credem ca CNVM ar fi trebuit sa analizeze consecintele, in ansamblu, ale unei asemenea masuri, inainte sa autorizeze modificarea codului BVB", spune directorul Tradeville.

"Am auzit de la BVB o argumentatie conform careia, statistic, nu s-ar fi intamplat in ultimele luni decat o singura situatie potentiala de variatie extinsa. Consider ca statisticile functioneaza corect daca nu se modifica dramatic regulile jocului", conchide Mihaela Biciu.

Casele de brokeraj cu putini clienti la Sibex nu isi fac probleme legate de masura BVB


"Desigur, se vorbeste de limite de 40%, dar asta nu inseamna ca imediat actiunile respective vor si ajunge la astfel de limite. Sigur, e posibil sa creasca marjele percepute clientilor, dar cred ca masurile acestea se vor lua treptat, pe masura ce ne vom acomoda si vom vedea astfel de variatii", considera Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

Brendea mentioneaza ca, din punct de vedere istoric, nu sunt prea multe cazurile in care preturile celor mai lichide actiuni sa fi variat cu +/- 40%, iar o majorare atat de semnificativa a marjei pentru clienti nu ar fi potrivita.

"La noi in societate nu am crescut marjele, in momentul de fata si nu cred ca o sa le crestem nici luni, asta pentru ca nici nu suntem printre cei mai activi de la Bursa din Sibiu si cumva, fiecare societate o sa-si ia niste reguli proprii in functie de clientii care tranzactioneaza pe Sibex", a mai spus Alin Brendea.

Pe de alta parte, Brendea spune ca, pentru un intermediar, este mai usor sa accepte un client care detine si alte active in portofoliu, decat un client care face numai tranzactii la Sibex, pe o platforma de Internet. Astfel, fiecare casa de brokeraj va lua in calcul la evaluarea propriului portofoliu de clienti si gradul de speculatie al acestora si tipul de active detinute in cadrul firmei.

"Nu cred ca o sa ia cineva masuri atat de repede si atat de brutale, tocmai, pentru ca nu e cazul si nu avem variatii de 40%. Probabil o sa avem vreodata si o protectie atat de brutala, dar ar putea sa duca la o scadere a lichiditatii pe piata de la Sibiu, pe care nu si-o doreste nimeni", concluzioneaza reprezentantul Prime Transaction.

Bursa de Valori Bucuresti a inceput de luni aplicarea limitei maxime de variatie de +/- 40%, pentru actiunile din componenta indicelui BET, al celor mai lichide 10 titluri, precum si pentru cele cinci actiuni SIF si titlurile Erste Bank.

Anterior, presedintele BVB, Stere Farmache, preciza ca lista actiunilor va fi reevaluata periodic, putand fi adaugate si alte titluri pentru care sa fie aplicata limita de variatie de +/- 40%, in cazul in care vor avea o crestere a lichiditatii.

Potrivit modificarilor aduse codului BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

Astfel, daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi extinsa pana la 25%. Acelasi mecanism se va aplica si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind pana la 40%. Procedura se va aplica de maximum trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri