Tradeville: Corectia euforiei pietelor globale intarzie

Euforia globala dispune de o inertie considerabila, in opinia lui Mihai Nichisoiu, analist piete international Tradeville, si cel putin la acest moment optimismul ramane evident pe cele mai importante piete financiare internationale. Citeste un comentariu scris de Mihai Nichisoiu.
Am lucrat recent cu 3 ipoteze, documentate in a doua parte a lunii trecute:

1. Bursa de actiuni din China devenise o colectie de excese cantitative, riscul unei corectii negative crescand exponential (principala vulnerabilitate identificata se referea la posibilitatea restrangerii volumului si disponibilitatii creditului)
2. Corectia bursei chineze avea sa fie una brutala, nu sub forma unei aterizari delicate
3. Un declin accelerat al bursei chineze putea marca debutul unei corectii importante a euforiei pietelor globale

Primele doua ipoteze se concretizeaza. In august, cei mai importanti indici compoziti ai bursei chineze au pierdut peste 20% pe fondul semnalelor transmise de catre Beijing privind restrangerea creditarii.

Evolutia curenta a pietelor globale nu confirma insa a treia ipoteza, care este si cea mai importanta. Indicii bursieri internationali (inclusiv cei asiatici), petrolul si cuprul continua sa fie cotate aproape de maximele acestui an (in unele cazuri, noi maxime au fost atinse). Totodata, yenul japonez si dolarul american raman aproape de minimele anului.

Nu m-am asteptat in niciun moment ca un declin al pietei chineze sa se sincronizeze perfect cu o corectie globala – nici in privinta orizontului de timp, nici in cea a magnitudinii. Euforia globala dispune de o inertie considerabila si cel putin la acest moment optimismul ramane evident pe cele mai importante piete financiare internationale.

Percep inca o sansa distincta ca euforia globala sa sufere o corectie serioasa pe seama unei reconsiderari a riscurilor – in particular in conditiile in care un nou val de vanzari se materializeaza la Shanghai si Shenzhen. Debutul unui asemenea eveniment, insa, nu este confirmat deocamdata.

SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.


Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri