La sfarsitul anului trecut, presedintele BVB spunea ca obligatiunile corporative vor deveni din ce in ce mai atractive ca instrumente de finantare, pe fondul contractarii creditului bancar, mai ales ca emitentii se vor raporta, in stabilirea randamentelor, la nivelul ridicat al dobanzilor din sistemul bancar.

Farmache a mai afirmat ca piata bondurilor a dominat Bursa si in perioada interbelica prin obligatiunile corporatiste care se tranzactionau atunci.

In plus, aceasta piata va creste si pentru ca obligatiunile se preteaza la cultura investitionala a romanilor, care au o aversiune ridicata la risc.

“Piata obligatiunilor a crescut semnificativ anul acesta fata de alti ani pentru ca traversam o perioada de criza si exista suficient de multe obligatiuni pentru e exista tranzactii si interes din partea investitorilor”, a mai declarat Farmache.

In 2008, ponderea obligatiunilor in volumul total de tranzactionare a fost de doar 2%. De la inceputul acestui an si pana in prezent, tranzactiile cu bonduri de la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la o pondere de 13% din total.

In contextul crizei, obligatiunile devin o alternativa interesanta, atat pentru cei care apeleaza la produse financiare cu risc mic, cat si pentru emitentii ce au nevoie de finantare.