Asociatia Brokerilor a facut primul pas catre piata de tip OTC

Membrii Asociatiei Brokerilor au aprobat astazi regulamentul mecanismului ROTC (Romanian Over-The-Counter), unde vor putea fi tranzactionate actiunile emise de societatile romanesti nelistate pe piata de capital, instrumentele financiare admise pe o piata reglementata sau sistem alternativ dintr-un stat membru al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al asociatiei.
In luna iulie, Dan Paul, presedintele Asociatiei, a anuntat initiativa prin care actionarii in companii nelistate sau delistate de la Bursa, precum Fondul Proprietatea sau Dacia Pitesti, vor avea o alternativa de a tranzactiona titlurile.

“Consideram ca, in climatul economic actual, efectele benefice ale operationalizarii ROTC vor fi resimtite cu atat mai pregnant, context in care unul dintre obiectivele noastre majore consta in transpunerea in practica a acestui proiect cat mai curand posibil. Totodata, pentru a asigura derularea in bune conditii a tranzactiilor incheiate prin intermediul ROTC, acest mecanism va fi guvernat de un set de reguli asumate de fiecare dintre participiantii, precum si de partile tranzactiilor care se vor incheia in aceasta piata”, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Tranzactiile extrabursiere (OTC) sunt des folosite in pietele straine de capital, unde investitorii, in special cei institutionali, negociaza direct transferul de actiuni in afara pietelor reglementate sau a sistemelor alternative de tranzactionare. Totusi, aceste transferuri implica un nivel mai redus de transparenta.

Trei noi membrii in Asociatie

De asemenea, in cadrul Adunarii Generale s-au admis si trei noi membrii: RBS Bank Romania, Credit Europe Bank si Ventrust Investment. Astfel, asociatia are trei membrii din randul bancilor, pe langa MKB Romexterra Bank, care a fost admisa in cursul anului trecut.

Totodata, Consiliul Director al organizatiei va introduce cotizatiei trimestriale fixe pentru fiecare membru, inlocuind pana la finalul anului, taxa variabila de pana acum.

De acum incolo, noii membrii ai Asociatiei Brokerilor vor plati o taxa de admitere de 20.000 de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri