Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat scaderi de 1,5%, in sedinta, corelate cu tendinta negativa a pietelor externe, in schimb, actiunile SIF au avut o corectie de numai 0,78%, cotatiile acestora fiind protejate de speculatiile privind eliminarea pragului de detinere de 1%.
"Scaderile de pe piata locala vin pe fondul corectiilor care au aparut de dimineata pe pietele europene si inclusiv futures-ul pietei americane, intr-o sedinta de tranzactionare destul de putin lichida", observa Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Un eveniment notabil, aparut pe finalul sedintei, a fost vanzarea a 21,96% din capitalul Flamingo International (FLA), pentru suma de 5,13 milioane lei (1,2 milioane euro), prin intermediul unei tranzactii speciale (deal), ceea ce a saltat cotatia Flamingo pana la limita maxima de variatie, pe piata regular.

Pachetul de actiuni Flamingo a fost transferat la un pret de 0,03 lei/unitate si este identic cu cel detinut de fondul american de investitii QVT.

Totodata, pe piata regular, pretul actiunilor Flamingo urcase cu 15%, in incheierea sedintei BVB, pana la 0,0345 lei, valoarea schimburilor realizate cifrandu-se la 569.600 lei.

Lichiditatea pietei de actiuni a BVB a totalizat 22 milioane lei (5,15 milioane euro), la care un aport important, de 5,13 milioane lei a fost adus de tranzactia cu actiuni Flamingo.

"Rulajele reduse indica o stare de asteptare, din punctul meu de vedere, pentru ca pe pietele externe se asteapta in continuare scaderi, doar ca la noi este evenimentul acesta deosebit, care tine SIF-urile un pic mai sus decat ar trebui, insa in urmatoarea perioada cred ca ar putea fi posibila o corectie de vreo doua-trei saptamani", a adaugat Grigoras.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,94%, pana la 4.291,75 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,5%, pana la 2.520,13 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,78%, pana la 23.761,26 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,99%, ajungand la 9.026,33 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,42%, pana la 429,05 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,98%, pana la 558,14 puncte.

Bursele europene inregistrau corectii moderate, la ora incheierii sedintei BVB, in frunte cu actiunile financiare si cele din sectorul bunurilor de larg consum, dupa ce anterior atinsesera maxime ale ultimelor 11 luni, dupa sase sedinte consecutive de aprecieri.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE, scadea cu 0,57%, pana la 4.982,74 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,94%, pana la 5.571,18 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,97%, pana la 3.698,48 puncte.

Exceptand tranzactia speciala cu actiuni Flamingo, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,19 milioane lei, si au stagnat la cotatia de 1,21 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 3 milioane lei si o depreciere de 0,92%, la 1,08 lei.

"Un lucru interesant au fost ordinele de cumparare destul de mari prezente pe SIF-uri, in special pe actiunile SIF5. Asteptarile sunt destul de mari, ca si speculatiile care se fac in piata pe fondul discutiilor cu privire la pragul de detinere de 1% si probabil asta ar fi una din explicatii", spune Nicu Grigoras.

Recent, sefii celor cinci SIF-uri au luat parte la o dezbatere in Senat legata de eliminarea pragului de detinere de 1%. In prezent, nici un investitor nu poate detine mai mult de 1% din capitalului vreunuia dintre cele cinci SIF-uri.

"Eu cred ca e mult prea devreme sa asteptam o clarificare a situatiei cu pragul, dar probabil sunt multi investitori care considera ca e o stire destul de importanta si trebuie sa fie prezenti in piata, asta judecand dupa cantitatea de ordine de cumparare", considera brokerul.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 3,13%, la 12,40 lei, in urma unor tranzactii de 1,3 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au mentinut la cotatia de 1,57 lei, pe suportul unei lichiditati de 473.300 lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat 1,67 milioane lei, iar titlurile au avut un declin accentuat, de 4,24%, la 0,0565 lei, in vreme ce actiunile Biofarm (BIO) au pierdut 2,22%, ajungand la 0,22 lei, in urma unor tranzactii de 501.700 lei.

"La Rompetrol Rafinare e o mare necunoscuta, si anume care va fi pretul de oferta, pentru ca ar putea fi mai mic sau mai mare decat pretul din piata. Acum practic, Rompetrol Rafinare evolueaza conform asteptarilor investitorilor, care or sa fie sau nu inselate de pretul de oferta", observa Nicu Grigoras.

in ultima perioada, actiunile Rompetrol Rafinare sunt printre cele mai cautate din piata, dupa ce CNVM a cerut grupului petrolier sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amanat pentru 9 octombrie termenul pana la care The Rompetrol Group poate depune documentele necesare ofertelor de preluare in cazul Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri