Bursa de Valori Bucuresti a incheiat ziua pe rosu, cu scaderi nesemnificative pe majoritatea indicilor, in ciuda optimismului care a dominat ziua, investitorii preferand sa-si marcheze castigurile, in contextul in care si tendinta burselor europene era una nehotarata.
"Am avut destul de mult parte de cresteri in prima parte a zilei, dar dupa pranz, pe masura ce si indicii externi au inceput sa se retraga, si la noi a aparut o oarecare calmare a pietei, dupa care, in a doua parte a sedintei deja am intrat pe minus. Am avut multe sedinte de crestere si era de asteptat sa avem si astfel de corectii", a declarat, citat de NewsIn, Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni a Bursei s-a cifrat ieri la 20,8 milioane lei (4,9 milioane euro), de peste doua ori mai mica decat cea inregistrata in ziua precedenta, de 43,6 milioane lei.

In schimb, cea mai mare parte a lichiditatii totale a BVB, de 25,2 milioane lei, a fost generata de transferul unui pachet cu titluri de stat (seria B1403A).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,77%, pana la 4.366,37 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,53%, pana la 2.566,96 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,08%, pana la 24.439,04 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,06%, ajungand la 9.280,56 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,48%, pana la 439,49 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,05%, pana la 562,86 puncte.

Bursele europene evoluau nehotarat la ora incheierii sedintei BVB, cu variatii nesemnificative. Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate la bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,30%, pana la 5.139,47 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, crestea cu 0,10%, pana la 5.705,94 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,02%, pana la 3.812,85 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate in sedinta de joi, cu un rulaj de 4,04 milioane lei, si au incheiat in stagnare, la cotatia de 1,23 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu o lichiditate de 2,3 milioane lei, pretul acestora mentinandu-se, de asemenea, la 1,11 lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 0,78%, la 12,80 lei, in urma unor tranzactii de 920.100 lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au mentinut la cotatia de 1,61 lei, pe suportul unui rulaj de 471.200 lei.

"Pretul titlurilor BRD incearca de mai mult timp sa depaseasca nivelul de 13 lei/actiune. E un prag de rezistenta pe care a tot testat-o in ultimele zile, insa actiunile nu reusesc sa inchida peste acest pret, iar asta mi se pare un semnal important pentru piata noastra. Mie imi indica faptul ca inca nu trebuie sa privim cu atat de mult optimism toata piata", a conchis Florin Irimin.

In schimb, actiunile Erste Bank (EBS) s-au scumpit cu 2,56%, la 128 lei, pe o lichiditate de 2,35 milioane lei.

Actiunile Zentiva (SCD) au avut cel de-al doilea rulaj din piata, de 2,39 milioane lei, si s-au depreciat cu 0,71%, la 0,70 lei, in vreme ce titlurile Petrom (SNP) au pierdut 1,87%, pana la 0,262 lei, pe fondul unor schimburi de 1,16 milioane lei.

Totodata, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au avut parte de corectii accentuate, de 3,74%, pana la 0,054 lei/unitate, pe tranzactii toale de 545.100 lei.

Actiunile Flamingo International (FLA) au incheiat sedinta in urcare cu 6,93%, la 0,0432 lei, dupa ce pe parcursul zilei cotatia lor a inregistrat variatii puternice, apropiindu-se de limita maxima de variatie, de +15%. Schimburile cu actiuni Flamingo au totalizat 483.100 lei.

Aprecierea puternica a actiunilor Flamingo vine in contextul in care miercuri s-au facut noi raportari in piata, potrivit carora firma Midfair Management Services a fost cumparatorul pachetului de actiuni, reprezentand aproape 22% din capitalul Flamingo, vandut in urma cu cateva zile de fondul american de investitii QVT.

Totodata, Flamingo a anuntat miercuri ca Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, actionar in cadrul companiei, a preluat postul de presedinte al consiliului de administratie, dupa ce Dragos Simion a renuntat la functie.

"De cateva zile, Flamingo pastreaza acest ritm de crestere si ramane de vazut cat de mult se va mai duce in sus. Pe langa speculatori, in continuare cred ca sunt jucatori interesati de Flamingo, care cumpara in mod punctual", observa Irimin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri