Grupul de Burse din Europa Centrala si de Est (ECE) devine astfel cel mai mare jucator dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est.

CEETX este un indice de pret ponderat cu capitalizarea, format din primele 25 de actiuni cele mai tranzactionate si mai puternic capitalizate ale membrilor grupului de burse din Europa Central si de Est.

Indicele se va calcula si va fi diseminat in timp real in euro si in dolari americani. Datorita excelentei lichiditati a componentelor sale, indicele poate fi folosit ca baza pentru produse structurate si pentru produse derivate standard (futures si options).

Indicele compozit CEESEG este, de asemenea, un indice de pret ponderat cu capitalizarea, format din componente ale indicilor de actiuni de baza al membrilor grupului de burse din ECE. Astfel, indicele contine 52 de actiuni, incluse in ATX, BUX, PX si SBITOP.

Indicele compozit CEESEG este considerat drept reper reprezentativ pentru investitori si reflecta evolutia pietelor de capital ale intregului grup.

Impreuna, cele patru burse calculeaza 52 de indici, acoperind regiunea Europei Centrale si de Est, a Comunitatii Statelor Independente (CSI), dar si a Chinei.

“Scopul principal al grupului este consolidarea si dezvoltarea pietelor de capital din CEE si pozitionarea lor la nivel international”, se arata in comunicat.

Cei patru membri ai CEE Stock Exchange Group colaboreaza indeaproape, cu toate acestea, actioneaza independent cu management local.

Au fost lansate deja proiecte comune si urmeaza altele, care care vor aduce beneficii companiilor listate, membrilor, investitorilor institutionali si clientilor de date ai celor patru burse membre.

“Pana la sfarsitul acestui an, intentionam sa comasam operatiunile de diseminare de date din cadrul CEE Stock Exchange Group si sa derulam activitati comune de marketing precum roadshow-uri. Pe termen mediu, ne propunem ca Xetra sa devina sistemul comun de tranzactionare in interiorul grupului”, se mai indica in comunicat.

Cu o capitalizare de piata de 128 miliarde euro, CEE Stock Exchange Group reprezinta jumatate din capitalizarea totala de piata, iar volumul de tranzactii lunar mediu comun de 11 miliarde euro, reprezinta aproximativ doua treimi din volumul de tranzactii cu capital in regiunea ECE.