Cu o zi inainte de scadenta din septembrie, investitorii de la Bursa din Sibiu au manifestat o atitudine prudenta pe fondul corectiilor inregistrate de majoritatea cotatiilor derivatelor pentru a doua sedinta la rand.
Desi sedinta a debutat cu cresteri, datorita inchiderii optimiste a zilei de tranzactionare de pe Wall Street, acestea nu s-au impus, presiunea la vanzare fiind mai puternica, se arata intr-un comunicat al Sibex.

Volumul de transfer de la Sibex s-a restrans, fiind incheiate circa 7.000 contracte, in 1.465 contracte, care au atras o lichiditate de 8,67 milioane lei (2,03 milioane euro).

Pe piata optiunilor, unde s-au incheiat 320 de contracte, s-au detasat din nou operatiunile de tip put, pe simbolul DESIF5, investitorii perseverand in a-si proteja astfel plasamentele long de pe futures.

Derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF) au atras circa 95% din rulajul pietei, cu 6.611 contracte.

Pentru scadenta din decembrie, DESIF5 a deschis la 1,3208 lei si a variat intre un maxim de 1,325 lei atins la deschidere, si un minim de 1,265 lei, pentru ca tranzactiile de la inchidere sa stabileasca o cotatie de 1,3251 lei, in scadere cu 0,11 bani.

Pentru septembrie, s-au realizat 1.032 contracte la preturi intre 1,2295 lei si 1,275 lei/actiune, cotatia ajungand la 1,2345 lei, in urcare cu doar 0,43 bani, dupa ce in majoritate timpului cotatia a stat pe minus.

Activitatea pe acest termen a fost mai redusa de la o zi la alta, dupa marcarile de profit realizate, pe pozitii ramand doar cei care asteapta inchiderea la scadenta care se va realiza astazi de catre Casa Romana de Compensatie.

Raportat la primele doua scadente trimestriale din 2010, martie si iunie, s-au inregistrat scaderi de 1,05 bani si 1,4 bani, conform cotatiilor de 1,3251 lei si 1,346 lei/actiune.

Tranzactii s-au mai inregistrat pe contractele cu activ suport titlurile SIF Moldova (DESIF2), care a atras insa doar 20 contracte.

Pentru scadenta septembrie, DESIF2 a deschis la 1,17 lei si a variat intre acest maxim si un minim de 1,1151 lei, pentru a inchide la 1,1151 lei, in scadere cu 0,49 bani.

De asemenea, s-au mai remarcat tranzactii pe segmentul petrolier unde derivatele pe actiunile Petrom (DESNP) cu scadenta in decembrie au crescut cu 0,31 bani, pana la 0,2671 lei.

In sectorul derivatelor valutare perechea EURO/RON a atras 40 contracte, scadenta decembrie fiind principala tinta pentru jumatate dintre acestea.

Pentru finalul anului, euro a fost cotat la 4,35 lei, inchizand in stationare. Moneda unica europeana s-a depreciat fata de leu pentru martie 2010, pierzand 1,37 bani la 4,3914 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri