Evolutia oscilanta a pietelor externe a temperat optimismul investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti in ultima saptamana, reducand puternic rulajul pietei si variatiile de pe principalii indici, insa actiunile SIF si-au continuat avansul, pe fondul speculatiilor legate pe pragul de detinere.
"Piata a intrat intr-o zona de consolidare, investitorii manifestand prudenta la cumparare, euforia din ultimele sase luni transformandu-se intr-un optimism mai moderat. Schimbarea de perceptie pentru investitia la bursa are doua motive principale: evolutia pietelor externe si performantele financiare ale companiiilor, pe plan intern", apreciaza Andreea Gheorghe, analist al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni a scazut cu 39% in perioada 14 - 18 septembrie, pana la 131,05 milioane lei (30,7 milioane euro), de la 215,54 milioane lei (50,65 milioane euro) in saptamana precedenta, informeaza NewsIn.

Bursa a fost, totusi, animata in ultima saptamana de tranzactii cu titluri de stat, care au generat o lichiditate record pentru piata obligatiunilor, de 49,3 milioane lei. Cel mai consistent pachet cu titluri de stat, seria B1403A, a fost vandut in sedinta de joi, pentru suma de 25,23 milioane lei (5,9 milioane euro), fiind cea mai mare tranzactie cu titluri de stat de la listarea acestora la Bursa.

Cele 2.300 de titluri de stat transferate joi au fost vandute la un pret egal cu 103,6838% din valoarea principalului, in scadere cu 0,01% fata de ultimul pret la care au fost tranzactionate anterior.

Astfel, lichiditatea totala a Bursei de Valori Bucuresti a insumat peste 180,35 milioane lei in ultima saptamana.

Totodata, capitalizarea pietei reglementate a BVB a continuat sa urce, cu 1,34% in ultima saptamana, la 77,51 miliarde lei (18,2 miliarde euro), de la 77,51 miliarde lei (18,2 miliarde euro) la finalul saptamanii anterioare.

"In conditiile continuarii acestei stari de incertitudine pe pietele externe, saptamana urmatoare ne putem astepta la evolutii in lateral ale indicilor. Saptamana urmatoare exista si posibilitatea unei decorelari in cazul celor cinci SIF-uri, determinata de speculatiile cu privire la modificarea pragului de detinere de 1%", se arata in raportul saptamanal al Intercapital.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 0,76% in ultima saptamana, ajungand la 4.343,39 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a terminat pe plus, cu un avans de 0,39%, pana la 2.568,47 puncte.

Pe de alta parte, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 24.867,60 puncte, inregistrand la nivel saptamanal cea mai mare crestere dintre indici, de 3,84%, dupa ce urcase cu 11,8% in saptamana precedenta.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu doar 0,10%, pana la 9.218,54 puncte.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 1,11%, la 440,07 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 0,62%, pana la nivelul de 565,89 puncte.

O noua amanare pe pragul de detinere la SIF-uri taie elanul cumparatorilor

SIF-urile au inregistrat cresteri semnificative in prima parte a saptamanii, in asteptarea avizului pe care Senatul trebuia sa-l dea initiativei legislative privitoare la eliminarea pragului de detinere de 1%, insa amanarea discutiilor pentru saptamana viitoare a taiat elanul cumparatorilor, iar cotatiile SIF-urilor au suferit ulterior corectii. In ciuda amanarii, SIF-urile au incheiat totusi pe verde saptamana.

Tranzactiile cu actiuni SIF au generat impreuna o lichiditate de 68,9 milioane lei, in saptamana incheiata, reprezentand 52,5% din rulajul total al pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai cautate din piata, cu schimburi totale de 28,5 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 3,31%, la 1,25 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 4,59%, la 1,14 lei, pe un rulaj de 15,74 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat o apreciere cu 2,78%, la 0,74 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 12,24 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF 4) s-au scumpit cu 2,72%, ultimul pret fiind de 0,755 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 6,48 milioane lei.

Cea mai buna evolutie a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu un avans de 6,14%, la 1,21 lei, in urma unor tranzactii de 5,89 milioane lei.

Variatii usoare pe segmentul bancar, corelate cu situatia din pietele externe

Titlurile bancare au atras schimburi de 21,3 milioane lei in ultima saptamana, adica 16% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

"Cu un singur emitent al carui curs a scazut in aceasta saptamana, sectorul bancar a evoluat in cele cinci sedinte de tranzactionare sub influenta pietelor externe, corelandu-si evolutia cu cea a marilor institutii bancare listate pe bursele straine", se arata in analiza saptamanala a casei de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 8,1 milioane lei, si s-au ieftinit cu 1,56%, pana la cotatia de 12,60 lei.

In schimb, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in crestere cu 0,64%, ultimul pret din sedinta de vinerii fiind de 1,58 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 7,05 milioane lei.

O tendinta similara s-a remarcat si pe singurul emitent international de la BVB, Erste Bank (EBS), actiunii bancii austriece castigand 2,08%, pana la un curs de 127,70 lei, pe fondul unor schimburi de 4,93 milioane lei.

Corectii accentuate pe Rompetrol, in lipsa unui reper privind pretul de oferta


Pe segmentul energiei, Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 4,8 milioane lei, si s-au scumpit usor, cu 0,77% la 0,262 lei.

In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au suferit o corectie puternica, de 7,12% in ultima saptamana, coborand la pretul de 0,0548 lei, in conditiile in care saptamana anterioara se scumpisera spectaculos, cu 16,37%, pe fondul speculatiilor privind oferta de preluare care urmeaza sa fie depusa de compania-mama, grupul Rompetrol. Tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare au totalizat 3,57 milioane lei.

"Dupa anuntarea intentiei actionarului majoritar de a face oferta la RRC, speculatorii au intrat puternic la cumparare, insa ulterior entuziasmul s-a mai temperat, deoarece nu se stie inca daca pretul oferit de grupul Rompetrol va fi mai mic sau mai mare decat cel din piata", a observat un broker din piata.

Pe de alta parte, actiunile Dafora Medias (DAFR) au afisat o apreciere de 17,34%, la 0,0741 lei, pe un rulaj de 2,81 milioane lei, in contextul in care compania a anuntat semnarea unui contract important.

"Scumpirea actiunilor Dafora vine, probabil, dupa ce compania a anuntat ca a semnat recent un contract mai important, in valoare de 2,56 milioane lei, cu firma Transgex. Totodata, cresterile sunt influentate si de optimismul prezent in piata", observa Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

In sectorul utilitatilor, actiunile Transelectrica (TEL) s-au scumpit cu 1,59%, pana la pretul de 12,80 lei, in urma unor schimburi de 2,1 milioane lei, iar titlurile Transgaz Medias (TGN) au afisat o crestere de numai 0,44%, la 160,60 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,82 milioane lei.

Actiunile Flamingo International (FLA) au inregistrat cea mai mare crestere din piata, de 29,67%, la 0,0389 lei, dupa ce firma Midfair Management Services a confirmat cumpararea pachetului de 22% din capitalul Flamingo, detinut anterior de fondul american de investitii QVT. Tranzactiile din ultima saptamana cu actiuni Flamingo au totalizat aproape 8 milioane lei.

In ultima saptamana s-au mai remarcat actiunile Zentiva Romania (SCD), care au captat a patra lichiditate din piata, de 8,64 milioane lei, insa s-au depreciat cu 2,11%, la 0,695 lei. Schimburile importante cu actiuni Zentiva au avut loc in contextul in care grupul francez Sanofi-Aventis deruleaza in prezent o oferta publica de preluare a companiei, pentru a cumpara pachetul de 25% din capitalul Zentiva pe care nu il detine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri