Activele nete ale celor cinci societatii de investitii financiare (SIF) au urcat cu 7,2% in august pana la 6,57 miliarde lei (1,55 miliarde euro), valoare ce reprezinta o crestere de 12,8% de la inceputul anului, se arata in statistica Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).
Cea mai mare crestere a activelor in august a fost inregistrata de SIF Oltenia (SIF5), de 8,7%, in timp ce de la inceputul anului valoarea detinerilor ale societatii au crescut cu 26,71%.

Activele SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 8,58% in luna analizata, pana la 1,034 miliarde lei, iar in perioada ianuarie-august valoarea s-a majorat cu 8,01%.

SIF Muntenia (SIF4) a inregistrat o urcare a activelor de 7,82%, in timp ce SIF Banat-Crisana (SIF1) a obtinut o crestere de 6,29%.

Activele SIF Muntenia (SIF3) s-au apreciat cu 5,33% in august, pana la 1,49 miliarde lei.

Actiunile SIF Transilvania, urcare de 126,1% din 2008


Nivelul preturilor de inchidere inregistrat in august, a fost la toate societatile superior valorilor inregistrate la finele lunii anterioare, intervalul acestor cresteri pornind de la 5,5% in cazul SIF Muntenia si urcand pana la 30% pentru SIF Transilvania. Fata de finele anului 2008, cresterea cea mai mare inregistrata de pretul de inchidere, este de 126,1% la SIF Transilvania, iar minima este de 8,0% la SIF Muntenia.

In luna august, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 18,18%, respectiv 14,64% din capitalul lor social.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat-Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc 6.418 tranzactii, ce au insumat 4,40% din capitalul social.

In august, nivelul de capitalizare inregistrat pe sectorul SIF-urilor a fost de 2,94 miliarde lei (0,7 miliarde euro), cu 15,3% peste nivelul lunii anterioare.

Valoarea investitiilor pe termen scurt au crescut cu 12%

Ponderea actiunilor cotate in categoria investitii pe termen scurt se pastreaza in jurul valorii de 97,9%, in crestere usoara fata de luna anterioara.

Actiunile cotate detinute pe ansamblu in portofoliile SIF-urilor se cifrau la 3,7 miliarde lei si reprezentau 53,1% din total active, in luna august. Cea mai mare pondere a actiunilor cotate in portofoliu o detinea SIF Oltenia.

In acelasi timp actiunile necotate din portofoliu SIF au ajuns sa reprezinte la 2,3 miliarde lei din total active.

Investitiile in fondurile mutuale si inchise se ridicau la 29,7 milioane lei in august, in crestere cu 24% fata de iulie, iar SIF Muntenia are cea mai mare expunere pe acest sector, 18,6 milioane lei.

Plasamentele SIF-urilor in titlurile de stat s-au redus la 8,9 milioane lei, singurul detinator al acestor plasamente financiare fiind SIF Moldova.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF-urilor a urcat cu 4% la 694,6 milioane lei.

Obligatiunile municipale detinute pe ansamblu SIF aveau in august o valoare apropiata de iulie - 1,6 milioane lei -, iar obligatiunile corporatiste insumau 67,1 milioane lei, cu circa 2,2% mai mult decat in iulie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri