Bursa de Valori Bucuresti a incheiat ieri cu scaderi usoare pe majoritatea indicilor sedinta de tranzactionare, corelandu-se la evolutia negativa a burselor externe, SIF-urile inregistrand cea mai mare corectie, de 2%, in asteptarea noilor discutii cu privire la pragul de detinere.
"Piata a avut volume destul de scazute, inregistrand totodata corectii, in contextul in care investitorii mai trag un pic cu ochiul la ce se intampla pe-afara, iar pe pietele externe lucrururile n-au stat foarte grozav astazi (luni - n.r.)", a comentat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, potrivit NewsIn.

Titlurile SIF, care se scumpisera puternic in ultimele doua saptamani, au suferit corectii importante, in conditiile incertitudinii in legatura cu pragul de detinere.

Investitorii "se mai gandesc si la ce o sa se intample zilele viitoare cu pragul la SIF-uri, iar in conditiile acestea, in piata s-a manifestat o tendinta de asteptare", a mentionat Grigoras.

Comisia Juridica din Senat a amanat miercurea trecuta avizarea initiativei legislative ce prevede eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri, invocand lipsa unui punct de vedere al guvernului, urmand ca urmatoarele discutii sa aiba loc marti.

Tranzactiile realizate luni pe piata de actiuni a BVB au totalizat 15,22 milioane lei (3,56 milioane euro), nivel apropiat de cel din ultima sedinta a saptamanii trecute.

Totodata, luni au fost transferate din nou mai multe pachet cu titluri de stat si obligatiuni, in valoare totala de 8,6 milioane lei, cea mai mare parte a rulajului pe acest segment fiind generat de tranzactiile cu titluri de stat (seriile B1210A si B1403A).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,52%, pana la 4.320,68 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,64%, pana la 2.552,07 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,00%, pana la 24.369,35 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,95%, ajungand la 9.131,15 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,19%, pana la 434,82 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,23%, pana la 567,21 puncte.

Bursele europene inregistrau scaderi moderate la ora incheierii sedintei BVB, dupa ce investitorii au preferat sa fie mai precauti si si-au marcat profitul, inaintea sedintei din Fed si a summitului G20.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 0,88%, pana la 5.118,31 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 1,25%, pana la 5.632,31 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,82%, pana la 3.796,42 puncte.

Segmentul bancar a atras rolaje importante si a suferit corectii. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 3 milioane lei, si s-au mentinut la cotatia de 1,58 lei, fiind urmate de titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), al caror pret a coborat cu 4,67%, la 0,102 lei, in urma unor schimburi de 2,93 milioane lei, dupa ce au fost transferate actiuni reprezentand 1,43% din capitalul companiei.

"Din cate am vazut, la BCC au fost volume destul de ridicate, in ultimele doua luni, in mod constant probabil sunt schimburi de pachete facute intre actionarii mai importanti", observa brokerul de la Intercapital.

Pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 1,59%, la 12,40 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,36 milioane lei.

Pe segmentul SIF, cotatia titlurilor SIF Oltenia (SIF5) a scazut cu 1,6%, la 1,23 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,97 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 2,63%, ajungand la 1,11 lei, pe un rulaj de un milion de lei.

In ceea ce priveste actiunile energetice, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au tinut pe verde indicele sectorial, scumpindu-se cu 3,1%, la 0,0565 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au avut un declin de 2,29%, la 0,256 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri