Cu datele observabile la acest moment, cred ca lira sterlina redevine vulnerabila in pietele sale valutare principale, pe fondul unor noi perceptii nefavorabile privind abordarile de politica monetara din Regatul Unit. Revin astfel la ipoteza unei deprecieri notabile a monedei britanice cu care am lucrat in perioada septembrie 2007 - martie anul curent.
Pe 5 martie, Banca Angliei taia rata cheie a dobanzii la 0,5%, cel mai mic nivel al perioadei care a trecut de la fondarea institutiei in urma cu peste 300 de ani, anuntand totodata un program de "relaxare monetara cantitativa" prin care se angaja sa cumpere active financiare, inclusiv bonduri guvernamentale, in valoare de 75 miliarde lire sterline in incercarea de a determina scaderea dobanzilor pe termen lung, asigurarea cu lichiditati a sistemului financiar si astfel revitalizarea operatiunilor de creditare.

Pe 7 mai, concomitent cu mentinerea dobanzii cheie la acelasi nivel minim record de 0,5% afisat si in prezent, Banca Angliei a surprins pietele comunicand majorarea volumului cumpararilor de active financiare cu 50 miliarde lire sterline, pana la 125 miliarde lire sterline. Pe 6 august, volumul de cumparari a fost ajustat din nou, in crestere cu 50 miliarde lire sterline pana la 175 miliarde lire sterline.

Cele mai recente date, insa, au indicat ca succesul acestor actiuni neconventionale de politica monetara ramane extrem de modest. In iulie, volumul creditarii catre corporatiile britanice a scazut cu 15,5 miliarde lire sterline, marcand astfel cel mai dramatic declin al perioadei care a trecut din 1998. In august, masa monetara in sens larg M4 a avansat cu numai 0,1% fata de luna precedenta, inregistrand o crestere anualizata de 12,6%, cea mai modesta din ultimul an.

Pe parcursul ultimelor 6 luni, volumul cumpararilor de active financiare pe care Banca Angliei le-a efectuat in particular de la bancile comerciale a fost de aproape 140 miliarde lire sterline. O buna parte din aceasta lichiditate, insa, nu a fost directionata in economia reala via operatiuni de creditare a afacerilor si familiilor, ci s-a intors la banca centrala. Depozitele bancilor comerciale tinute la Banca Angliei s-au majorat considerabil, de la 31 miliarde lire sterline la inceputul lunii martie la 152 miliarde lire sterline la sfarsitul lunii iulie.

Confruntat cu semnalele unui posibil esec al actiunilor deja radicale de politica monetara angajate in acest an, pe 15 septembrie guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea taia rata dobanzii la care sunt remunerate rezervele bancilor comerciale. Afirmatia facuta de catre guvernatorul King in fata parlamentului britanic a generat prabusirea yield-ului notelor de trezorerie guvernamentale britanice pe 2 ani catre un nou minim record, cel mai mare diferential dintre yield-urile notelor pe 2 ani si respectiv 10 ani din ultimii aproape 18 ani, si totodata acutizarea presiunilor de vanzare afectand lira sterlina.

Luna trecuta, rugat sa comenteze anuntul surprinzator al bancii centrale a Suediei privind afisarea in premiera a unei rate negative a dobanzii la care sunt remunerate depozitele bancilor comerciale, guvernatorul King a afirmat: "Este o idee pe care cu siguranta o vom analiza (...)".

Pe parcursul saptamanilor recente, lira sterlina a pierdut teren in fata euro si a suportat presiuni negative considerabile in fata dolarului american si a yenului japonez intr-un context teoretic favorabil monedei britanice, in care pietele financiare au traversat o prelungire a euforiei globale, evolutia burselor de actiuni si de marfuri sugerand o revenire in forma literei "V" a economiilor.
In particular in cazul materializarii unei corectii a euforiei globale, insa, lira sterlina devine cu atat mai vulnerabila - un numar important de premise macro negative privind economia si finantele britanice, larg ignorate pe parcursul stabilizarii pietelor financiare din acest an, urmand sa revina gradual in atentia investitorilor.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.


SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.


Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri