Actiunile SIF de la Bursa de la Bucuresti s-au scumpit in medie cu 5,6% in sedinta de ieri dupa ce Comisia juridica a Senatului a amendat proiectul legislativ de eliminare a pragului la SIF, astfel incat limita maxima de detinere sa fie de 5%, ceea ce a alimentat schimburile din acest sector.
Propunerea legislativa are termen de adoptare tacita pe 19 noiembrie, Senatul fiind prima camera sesizata, iar Comisia de buget finante este cea care intocmeste raportul pentru plen.

Comisia juridica a decis astazi sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa a PDL care elimina pragul de 1% de detinere a actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF-uri), acceptand ca pragul sa fie de 5%.

Tranzactiile realizate marti pe piata de actiuni a BVB au totalizat 34 milioane lei (8 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare decat rulajul atins in ziua precedenta, de 15,2 milioane lei. Totodata, pe piata obligatiunilor a fost transferat un pachet cu titluri de stat (seria B1210A), pentru suma de 3,46 milioane lei.

"Am avut o sedinta cu lichiditate slaba, in special in prima parte a zilei. Exceptia au reprezentat-o actiunile SIF, unde anuntul cu privire la marirea pragului de detinere a alimentat schimburile. Totusi, cresterile au fost normale, deoarece futures-ul american a fost toata ziua pe plus, la fel si marile piete europene", a declarat, citat de NewsIn, Mihai Muresian, trader la casa de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,51%, pana la 4.429,14 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,61%, pana la 2.618,58 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 5,63%, pana la 25.742,12 puncte, nivel nemaiatins de la inceputul lunii octombrie, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,37%, ajungand la 9.347,69 puncte.

"Dupa stirea legata de ridicarea pragului la SIF, au aparut foarte multe ordine de cumparare, care au fost compensate totusi de cele pe vanzare. Cred ca investitorii nu mai pot fi pacaliti asa usor si probabil ca va fi o agitatie mai mare in piata in situatia in care se va sti clar ca pragul va fi ridicat", a explicat Muresian.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 3,55%, pana la 450,24 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,78%, pana la 582,98 puncte.

De asemenea, bursele europene aveau cresteri puternice la ora inchiderii sedintei BVB, in contextul aprecierii puternice a titlurilor din sectorul materiilor prime.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,82%, pana la 5.176,27 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,05%, pana la 5.728,44 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,68%, pana la 3.837,95 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 9,66 milioane lei, si s-au scumpit cu 6,5%, la 1,31 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un avans de 6,31%, la 1,18 lei, si schimburi de 6,18 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Banca Transilvania (TLV) a urcat cu 1,27%, la 1,60 lei, in urrma unor tranzactii de 1,85 milioane lei, in vreme ce titlurile Erste Bank (EBS) s-au scumpit cu 1,44%, la 127 lei, pe fondul unei lichiditati de 501.600 lei. Totodata, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 3,23%, la 12,80 lei, pe un rulaj de 490.800 lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat 903.200 lei, iar titlurile au castigat 4,42%, ajungand la cotatia de 0,059 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) s-au scumpit cu 3,52%, la 0,265 lei, pe suportul unor tranzactii de 591.300 lei.

In piata a mai fost transferat un pachet de actiuni BRD SocGen, pentru suma de 2,36 milioane lei, prin intermediul unei tranzactii negociate (deal), realizata la un pret similar celui de pe piata regular, de 12,80 lei.

De asemenea, tot marti a mai fost transferat un alt pachet de titluri Zentiva (SCD), in valoare de aproape un milion de lei, prin intermediul unui schimb negociat, la pretul de 0,70 lei/unitate.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri