Perspectivele de relansare graduala a cererii mondiale de echipamente petroliere este, din punctul de vedere al lui Andrei Radulescu, analist la Target Capital, motivul pentru care recomanda cumpararea actiunilor Upet Targoviste (UPET) si vede un pret-tinta pentru 12 luni de 3,02 lei.

Pretul-tinta oferit de catre analistul casei de brokeraj este aproape dublu fata de ultima cotatie din piata, de 1,58 lei/actiune. Analistul afirma ca pretul-tinta a fost stabilit pe baza analizei previzunii fluxurilor de numerar pe urmatorii ani (DCF), dar daca ar fi luat in calcul si analiza comparativa, titlurile s-ar putea aprecia pana la nivelul de 5,22 lei/actiune.

Timp de 135 de ani de activitate, Upet a trecut de la productia de afete pentru tun si tunuri la specializarea pe utilaje petroliere.

Printre produsele companiei se numara instalatii de foraj, instalatii de reparatii si interventii, racorduri, piese de schimb, subansambluri. Societatea presteaza si servicii de ansamblare si mentenanta pentru echipamente petroliere.

In raportul de analiza se arata ca industria echipamentelor petroliere este dependenta de ciclul economiei mondiale, iar in ultimele luni am asistat la amplificarea semnalelor de stabilizare si de iesire din cea mai severa recesiune de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Relansarea graduala a economiei mondiale si stabilizarea cotatiilor la titei creeaza premisele de reluare treptata a investitiilor pe segmentul de explorare si productie, exprimand semnale favorabile pentru cererea mondiala de utilaj petrolier”, afirma Andrei Radulescu subliniind ca firmele romanesti din aceasta industrie ar putea beneficia si de deprecierea leului pe parcursul ultimelor trimestre.

Cifra de afaceri a Upet a urcat in perioada 2004-2008 la un ritm mediu anual de 27%, in special ca urmare a dinamicii exporturilor in 2007 si 2008.

In primele sase luni, afacerile companiei au scazut cu 59% la 24,5 milioane lei si a inregistrat pierderi de 5,4 milioane lei, comparativ cu profitul de 14 milioane lei din perioada similara a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Motivul pentru care un investitor major NU a ales Romania, ci Ungaria