Interesul investitorilor de pe Bursa din Sibiu a fost amplificat in sedinta de tranzactionare de ieri de asteptarile privind decizia Comisiei Juridice a Senatului, participantii la piata generand un record al lunii in privinta volumul de contracte incheiate.
Astfel, au fost tranzactionare 16.000 de contracte in 2.486 tranzactii, ce au atras o lichiditate de 20,5 milioane lei (4,8 milioane euro).

“Dupa trei amanari consecutive, decizia privind ridicarea pragului de detinere pentru SIF-uri la 5% a actionat ca un catalizator asupra pietei atat pe spot, cat si pe derivate la Sibiu, unde miscarile speculative s-au amplificat, culoarele de pret dintre minimele si maximele atinse fiind generoase cu cei aflati pe cumparare. De altfel in acest context am asistat si la marcari de profituri rapide si sigure, in timp ce shorterii si-au limitat la fel de rapid din pierderi, in urma acestor miscari reducandu-se numarul de pozitii deschise”, a declarat un broker din piata, citat in comunicatul Sibex.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, contractele futures pe titlurile SIF Oltenia (DESIF5) au atras 98% din rulajul pietei.

Pe scadenta decembrie, DESIF5 a evoluat intre un minim de 1,25 lei si un maxim de 1,343 lei, pentru a inchide la 1,34 lei/actiune, o crestere spectaculoasa de 9,5 bani.

Raportat la martie 2010, pretul DESIF5 a variat intre un minim de 1,32 lei si un maxim de 1,385 lei/actiune, pret egal cu inchiderea, ce indica o crestere de 8,44 bani.

O crestere de 9,18 bani au obtinut si contracte DESIF5 cu scadenta iunie anul viitor, pana la 1,41 lei/actiune.

Tranzactiile cu DESIF5 septembrie 2010 s-au realizat la valori intre 1,4-1,46 lei, cotatia fiind stabilita la 1,4298 lei/actiune, in plus cu 6,2 bani. Per total, volumul transferurilor pe toate termenele listate ale acestor derivate a fost echivalent cu rularea a 15,33 milioane de actiuni SIF5.

Derivatele pe actiunile SIF Moldova (DESIF2) facut obiectul a 169 de contracte. Pentru finalul anului, investitorii estimeaza o cotatie de 1,194 lei/actiune, in crestere de 6,4 bani. Cu 8,84 bani a crescut si DESIF2 iunie martie viitor, pretul fixandu-se la 1,2199 lei/actiune.

Pe segmentul derivatelor valutare moneda unica europeana s-a depreciat fata de cea nationala.

Pe scadenta decembrie, scaderea de 2,04 bani a conturat o cotatie de 4,3326 lei, iar pentru martie 2010 moneda euro a inchis la 4,3941 lei, in pierdere cu 4,53 bani. Raportat la vara anului viitor, scaderea s-a ridicat la 1,39 bani, euro fiind evaluat la 4,4562 lei. Numarul contractelor EURO/RON a fost de 84.

S-a remarcat cresterea interesul pentru piata optiunilor, fiind incheiate 326 contracte in 29 de tranzactii, din care 225 au fost de tip call.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri