Proiectul CNVM ce vizeaza reglementarea cumulului de functii in cadrul burselor si a altor entitati ale pietei de capital starneste reactii diferite in randul persoanelor direct vizate, iar avocatii atrag atentia ca arbitrul pietei de capital are puterea legala sa ia astfel de decizii.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat in dezbatere publica un proiect de dispunere de masuri prin care incearca sa regelementeze situatiile de cumul de functii, astfel incat membrii din conducerea operatorilor de piata sa nu fie prezenti si in consiliile societatilor listate, a depozitarilor centrali, caselor de compensare sau a Fondului de Compensare a Investitorilor, scrie NewsIn.

Seful Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, persoana vizata de prevederile dipunerii de masuri, intrucat este si membru in conducerea Depozitarului Sibex si a Casei Romane de Compensatie, spune ca nu isi face probleme daca acest proiect va fi adoptat si, mai mult, considera prevederile benefice pentru toata piata de capital.

Proiectul Comisiei vizeaza membrii din conducerea operatorilor de piata sau a sistemelor de tranzactionare, care nu vor mai putea fi administratori sau conducatori ai unui depozitar central, case de compensare sau a Fondului de Compensare a Investitorilor. In acelasi timp, atat membrii din conducerile operatorilor de piata sau a depozitarilor centrali nu vor mai putea intra in conducerea societatilor listate pe pietele reglementate de respectivul operator, respectiv a societatilor care au incheiat contract de registru cu depozitarul central.

"Pentru Sibex nu este nicio problema pentru ca avem deja profesionisti pregatiti sa ocupe functii la entitatile vizate de proiectul CNVM. Nu mi se pare normal ca membrii consiliului de administratie de la o bursa sa fie si administratori la depozitar, pentru ca nu este posibil ca un administrator al bursei sa se uite toata ziua in depozitar si sa vada cine tranzactioneaza", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Pe de alta parte, Rares Nilas, membru in conducerea Bursei de la Bucuresti, a Depozitarului BVB si a Fondului de Compensare a Investitorilor nu crede ca acest proiect ar duce la imbunatatirea activitatii institutiilor pietei de capital si asteapta ca arbitrul pietei de capital sa prezinte motivatiile in favoarea acestui proiect.

"Eu inca nu am inteles motivatia Comisiei in favoarea acestui proiect, pentru ca nu vad plusul de valoare pe care il aduce pietei. Teoretic, CNVM are trebui sa aiba o motivatie, pe care nu o cunosc, si care ar duce la o imbunatatire a activitatilor institutiilor pietei, Depozitarului si Bursei", a spus, pentru NewsIn, Nilas, administrator al BVB.

De asemenea, Comisia vrea ca majoritatea persoanelor din conducerile operatorilor de piata si depozitarilor centrali sa fie independenti. Prevederile acestei dispuneri de masuri se vor aplica si sotilor/sotiilor, respectiv a rudelor pana la gradul al doilea inclusiv ai membrilor consiliilor de administratie ale operatorilor de piata, operatorilor de sistem, depozitarilor centrali, caselor de compensare si Fondului de Compensare a Investitorilor.

"In plus, nu sunt lamurit asupra aspectului legal, pentru ca relatia dintre cele trei societati din grupul BVB se face pe baza legii 31 si atata timp cat este in vigoare aceasta lege imi e greu sa vad cum se va aplica practic dispunerea de masuri a CNVM. Dar, deocamdata, este un proiect si probabil ca se va mai dezbate pe seama lui", completeaza Rares Nilas.

In schimb, avocatul specializat in legislatia pietei de capital, Cristian Dutescu, precizeaza ca astfel de limitari nu sunt neaparat nelegale sau neconstitutionale, pentru ca si legea 31 a societatilor comerciale interzice cumulul de functii, o persoana neputand fi membru in mai mult de cinci consilii de administratie.

De asemenea, el considera ca aceasta dispunere de masuri nu este contradictorie legii 297, norma care reglementeaza activitatea pe piata de capital si care este o lege speciala, fiind astfel derogatorie si avand prioritate de aplicare fata de norma generala, adica legea 31.

"Atat operatorul de piata, cat si Depozitarul Central si Casa de Compensare au natura juridica de entitati reglementate pe piata de capital din Romania. Asta inseamna ca functionarea lor este reglementata de legiuitor, existand prevederi in legea pietei de capital, atat pentru burse, cat si pentru depozitari. Mai mult, exista regulamente CNVM care reglementeaza functionarea acestor entitati, Astfel, din aceasta perspectiva, la nivel de principiu, fara a discuta utilitatea unei astfel de masuri, CNVM poate sa stabileasca norme cu privire la functionare a entitatilor respective, inclusiv a structurii consiliului de administratie", explica Dutescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri