Investitorii au taxat puternic actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta de tranzactionare, pe fondul tensiunilor politice, presiunea la vanzare resimtindu-se cel mai mult pe sectorul SIF, care a incheiat cu o pierdere de 2,8%, desi in cursul sedintei coborase pana la aproape minus 5%.
Lichiditatea totala a Bursei s-a cifrat joi la 42,77 milioane lei (10,06 milioane euro), fiind generata in cea mai mare parte de piata de actiuni, unde tranzactiile au insumat 39,1 milioane lei (9,2 milioane euro), relateaza NewsIn.

Totodata, piata derivatelor a consemnat un rulaj relativ ridicat, de 2,44 milioane lei, dupa ce deprecierea leului a starnit interesul speculatorilor pentru instrumentele avand ca activ suport cursul euro-leu.

Pe piata obligatiunilor s-au transferat trei pachete cu titluri de stat, pentru suma totala de 1,22 milioane lei.Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,95%, pana la 4.311,73 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,45%, pana la 2.619,37 puncte.

"Companiile din BET ajunsesera oricum la niste niveluri ale preturilor unde dadeau semne clare ca nu pot sa treaca si am vazut ca aparusera inca de ieri corectii mai mari. De exemplu BRD nu a putut sa treaca de zona de 13 lei/unitate si acum se indreapta mai mult spre 12", a spus Florin Irimim, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,78%, pana la 24.574,57 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,27%, ajungand la 9.172,52 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 2,05%, pana la 439,15 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,75%, pana la 580,49 puncte.

"Pe termen scurt e posibil sa mai avem cateva zile de scaderi, deoarece cu siguranta mediul politic nu se va linisti, iar pe termen mediu oricum noi, brokerii, ne cam asteptam ca aceste alegeri sa influenteze piata, adica sa vedem si unele declaratii politice, legate de contextul economic sau de unele companii", observa Irimim.

"Dar, avand in vedere situatia creata, probabil influenta va fi mai mare. N-as spune ca politicul va fi singurul lucru care va misca piata, deoarece vom fi in continuare cu ochii la ce se intampla si pe bursele externe si cred ca de-acolo vom vedea multe semnale, pentru ca vor veni rezultatele financiare ale companiilor de pe piata americana", a adaugat Florin Irimim.

In schimb, bursele europene aveau scaderi usoare la ora inchiderii sedintei BVB, pe fondul deprecierilor inregistrate de actiunile bancare, in contextul in care temerile legate de revenirea economiei globale au generat neliniste in piete.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, scadea cu 0,40%, pana la 5.113,32 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, cobora cu 0,18%, pana la 5.664,89 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,46%, pana la 3.778,09 puncte.

In piata locala, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 8,5 milioane lei, si s-au ieftinit cu 3,13%, la 1,24 lei, fiind urmate de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) cu un declin de 4,8%, la 1,19 lei, in urma unor tranzactii de 4,75 milioane lei.

Pe sectorul bancar, schimburile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au totalizat 2,18 milioane lei si au pierdut 2,4%, pana la 12,20 lei, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu 0,63%, la 1,59 lei, pe o lichiditate de 1,82 milioane lei. Actiunile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 3,82%, pana la 126 lei, pe un rulaj de numai 600.900 lei.

"S-au remarcat si titlurile Erste Bank, care au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa din Viena. Sa vedem daca zvonurile legate de necesitatea unei injectii de capital la Erste se vor adeveri in perioada urmatoare. Momentan sunt doar zvonuri, dar asteptam si o reactie din partea bancii", a mai spus Irimim.

Pe segmentul energetic, pretul actiunilor Dafora Medias (DAFR) a stagnat la 0,118 lei, pe suportul unui rulaj de 2,65 milioane lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) au afisat un declin de 2,64%, la 0,258 lei, pe o lichiditate de 903.000 lei.

"Ieri, Dafora facuse un maxim in timpul zilei, pe baza unei miscari exagerate, dar asa se intampla cand se creeaza un bulgare, adica cand noi valuri de investitori intra la cumparare", a observat brokerul de la Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri