Sibex vrea sa-si listeze propriile actiuni in decembrie

Bursa din Sibiu vrea sa-si listeze propriile actiuni pe piata spot de la Sibex in decembrie, dupa ce in adunarea generala a actionarilor din aceasta luna se va discuta despre splitarea valorii nominale a actiunilor, intermediarul ofertei si procentul din capitalul social care va fi listat, a declarat, pentru Wall Street, Teodor Ancuta, presedintele institutiei.
“Vrem sa listam Sibex o data cu lansarea pietei spot, dupa care vor urma inca patru companii care vor realiza o oferta publica initiala (IPO). Daca vor mai exista companii care vor dori sa vina pe piata spot vom avea peste 5 societati listate la Sibiu pana la finalul anului”, a mai declarat Ancuta (foto).

El a mai precizat ca listarea actiunilor Sibex se va realiza printr-o oferta secundara de vanzare, iar free-float-ul (numarul de titluri disponibile in piata) va fi decis de catre actionari, in functie de procentul din capitalul social pe care sunt dispusi sa-l cedeze.

Dupa ce Bursa sibiana a primit in luna iulie avizul din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru lansarea pietei spot, urmatorul pas ar fi acceptul din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“In cursul acestei saptamani am trimis ultimele completari catre CNVM pentru piata spot si speram ca in primele 15 zile ale acestei luni sa primim avizul pentru lansare”, a mai afirmat Ancuta.

Presedintele bursei a mai sustinut ca cei patru angajati ai Depozitarului Sibex au luat examenul solicitat de catre BNR pentru a lucra in cadrul institutiei si urmeaza a primi, in scurt timp, autorizatia de functionare a sistemului de decontare compensare pentru piata spot, dupa ce, in august, CNVM a emis licenta necesara.

Piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

Cititi si Un an de criza, piatra de incercare la Sibex


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri