Proiectul Fondului Suveran de Investitii, ce va cuprinde portofolii din cadrul AVAS, si din cadrul ministerelelor Economiei, Finantelor, Transporturilor, Turismului si Comunicatiilor, a fost trimis Guvernului in 4 septembrie, urmand sa primeasca avizul politic si a fi notificat la Comisia Europeana, a declarat Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.
“Rolul Fondului Suvern este ca ministerele sa nu mai fie actionari la nicio societate din portofoliul Statului”, afirmat Ursache.

Participatiile Statului in cadrul companiilor energetice ar putea intra in Compania Nationala Energetica Integrata si la fel s-ar putea intampla si cu detinerile din cadrul societatillor din sectorul farmaceutic.

“Daca se va aproba, fondul va strange toate participatiile Statului, iar vanzarea acestora se va realiza pe piata de capital auhtona. Astfel vom vedea cat de important va fi un astfel de fond pentru dezvoltarea economiei Romaniei”, mai sustine Mircea Ursache.

Fostul sef al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a mai declarat ca Fondul urmeaza sa fie autoadministrat, iar capitalul social ar putea fi de aproape 200 miliarde euro.

Comisia Europeana (CE) a inaintat Parlamentului European si institutiilor abilitate un proiect de lege privind fondurile suverane in UE. Reprezentantul FP a afirmat ca CE incurajeaza astfel de initiative, iar Fondul Monetar International (FMI) chiar a elaborat un proiect de conduita al tarilor care detin astfel de fonduri suverane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Noua Comisie Europeana a trecut de votul Parlamentului European