Saptamana care s-a incheiat a adus in prim plan efervescenta din piata optiunilor de la Bursa din Sibiu, unde s-a inregistrat un numar record de contracte pe perechea EURO/RON.

Simbolul a atras aproape 400 de contracte de tip put pe scadenta decembrie 2009, investitorii obtinand dreptul de a vinde moneda unica oricand pana la data scadentei, la preturi de 4,3, respectiv 4,4 lei/euro in schimbul unor prime intre 35 si 100 lei pentru un contract (echivalent cu 1.000 euro), se arata in comunicatul Sibex.

Raportat la intreaga saptamana, aceasta a fost una dominata de o evolutie mixta a cotatiilor, sesiunile de crestere alternand cu cele de scadere. In acest context, au fost incheiate 42.222 de contracte cu o valoare totala de 56,8 milioane lei (13,2 milioane euro).

De asemenea, de remarcat a fost si cresterea numarul de pozitii futures cu 12,5%, depasind pragul de 50.000.

Cel mai tranzactionat simbol a fost cel al contractelor pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) cu 37.711 contracte. Pe locul secund s-a clasat perechea EURO/RON cu 2.342 contracte.

Locul trei a revenit derivatelor pe titlurile Bancii Transilvania (DETLV) cu 377 contracte. Tranzactii au mai fost realizate si pe segmentul petrolier unde s-au remarcat contractele pe actiunile Petrom (DESNP), care au facut obiectul a 172 de contracte.

In ultima zi a saptamanii pe langa efervescenta din piata optiunilor EURO/RON, s-a remarcat tendinta descendenta a cotatiilor, context in care au fost incheiate aproape 8.500 de contracte, valoarea rulajului ajungand la 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

DESIF5 cu 7.544 contracte, respectiv perechea EURO/RON cu 317 contracte futures au fost cele mai lichide simboluri ale sedintei de tranzactionare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si