Guvernul nu sustine proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), deoarece concentrarea actionariatului ar dauna lichiditatii emitentilor, potrivit unui punct de vedere semnat de premierul Emil Boc, obtinut de The Money Channel.
Documentul semnat de seful Guvernului, Emil Boc, a fost inregistrat luni la Senat.

Cu toate ca in continutul punctului de vedere sunt prezentate atat argumente in favoarea ridicarii pragului de detinere, dar si unele impotriva acestei masuri, concluzia pare sa se bazeze pe argumentele impotriva unei modificari a actualei limite de 1% din capitalul SIF legate de concentrarea actionariatului si a instrumentelor de decizie si control, potrivit NewsIn.

Astfel, inexistenta unei limite de detinere poate concentra actionariatul, ceea ce va conduce la scaderea numarului de actiuni disponibile la tranzactionare, cu efecte negative pe termen mediu si lung in privinta lichiditatii. Totodata, concentrarea actionariatului ar putea polariza instrumentele de decizie si control in favoarea unui grup de persoane, permitand astfel promovarea intereselor acelui grup, in detrimetul intereselor generale ale societatii.

O alta consecinta a modificarii cadrului legal existent, dupa cum reiese din document, o constituie atingerea pozitiilor de control si preluare a acestor entitati, urmata de posibilitatea retragerii de la tranzactionare actiunilor SIF.

"Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea propunerii legislative in forma prezentata", potrivit concluziei Guvernului.

Pe de alta parte, in cadrul documentului apar si argumente in favoarea eliminarii limitei, unul dintre acestea fiind legat de posibilitatea intruniri cvorumului si adoptarea mai usoara a deciziilor importante in AGA.

In luna iunie, mai multi senatori si deputati, in frunte cu Ovidiu Marian din partea PD-L, au redactat o propunere legislativa pentru ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF).

Totusi, la mijlocul lunii septembrie, comisia juridica a decis sa acorde un aviz favorabil acestei propuneri legislative, dar cu amendamente, acceptand ca pragul sa fie de 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri