Transportatorul national de electricitate Transelectrica estimeaza ca efectele crizei se vor estompa in intervalul de timp 2012-2017 si ca, fata de 2008, consumul net de energie electrica ar putea creste pana in 2017 cu 36%, la 66,22 TWh.
"Criza financiara declansata la sfarsitul anului 2008 a introdus un element de incertitudine suplimentar, aparut in perioada de finalizare a Planului de perspectiva. Acest element nu a mai putut fi integrat in ipotezele care au stat la baza acestuia. Este insa posibil ca efectele crizei sa se estompeze pe orizontul de timp 2012- 2017, astfel ca evaluarile viitoare sa conduca la concluzii apropiate de cele prezentate in Plan", se arata in "Planul de Perspectiva al retelei electrice de transport pentru perioada 2008-2012 si orientativ 2017", publicat in octombrie pe portalul Transelectrica.

Astfel, Transelectrica isi pastreaza estimarile facute in raportul publicat in luna ianuarie.

La nivelul anului 2008, cererea de energie electrica si de putere de varf se acopera in conditii de siguranta cu centralele existente, existand si un excedent de putere neta disponibila de circa 1590MW, potrivit NewsIn.

Totodata, puterea instalata in grupurile care urmeaza sa fie casate totalizeaza 2520 MW, dintre care 1290 MW in 2016.

Altfel, in perioada 2008-2017, sunt preconizate sa intre in retehnolgizare grupuri insumand 3700MW, urmarindu-se mai ales incadrarea in cerintele europene de protectie a mediului.

Pentru perioada 2008 – 2017, ritmul mediu anual preconizat de crestere a consumului final de energie electrica este de 3,2%. "In Bucuresti, cresterea consumului estimata are o rata mult peste media pe tara", se mai arata in raportul companiei.

In ceea ce priveste consumul net (la consumatorul final de energie electrica), acesta a fost in 2008 de 48,40 TWh. Transelectrica estimeaza ca acesta va creste in urmatorii cinci ani cu 18%, astfel a ajunge pana la 57,32 TWh in 2012. Comparativ tot cu anul 2008, consumul net de energie electrica ar putea creste pana in 2017 cu 36%, la 66,22 TWh.

De asemenea, productia neta de electricitate s-a ridicat anul trecut la 56,46 TWh si ar putea creste tot cu 18% in urmatorii cinci ani si sa ajunga astfel la 67,10 TWh in 2012 si sa creasca cu 36% pana in 2017, la 77,05 TWh, potrivit estimarilor Transelectrica.

"Pentru a asigura functionarea sigura si stabila a sistemului energetic national, Transelectrica are in vedere cresterea nivelului de securitate a obiectivelor, tinand cont atat de valoarea patrimoniala a obiectivelor, cat si de importanta lor functionala. Strategia Transelectrica cu privire la asigurarea unui nivel corespunzator de securitate a obiectivelor, cu costuri minime, cuprinde evaluarea vulnerabilitatilor si managementul riscului, imbunatatirea continua a capacitatii de raspuns la amenintari, managementul situatiilor de criza, prin care se asigura ca sistemul, ca intreg, este pregatit sa reactioneze la amenintarile fizice si informatice", potrivit documentului citat.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei. Compania gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000MVA si 9.000 km de linii electrice aeriene de 110/220kV, 400kV si 750kV, aflate in gestiunea celor opt sucursale de transport.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale in Bucuresti, Bacau, Constanta, Cluj, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara.

De asemenea, in prezent, Transelectrica are sase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service si Teletrans.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri