Cresterile importante ale Bursei de Valori Bucuresti de ieri, de peste 4%, au fost rezultatul unui cumul de factori, printre care se afla raportarile de rezultate financiare peste estimari din SUA si discutiile despre un nou Guvern.
“Chiar si in conditiile discutiilor despre un nou Guvern, aceste cresteri la BVB nu ar fi avut loc fara un climat international favorabil determinat de rezultatele financiare mult peste estimari ale companiilor din SUA”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 4,72%, pana la 4.582,79 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 4,33%, pana la 2.792,74 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 4,02%, pana la 24.293,22 puncte.

“SIF-urile au crescut datorita faptului ca Guvernul a dat un aviz favorabil pragului de 5% in cadrul acestor societati”, sustine Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 4,42%, pana la 459,05 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 4,91%, pana la 615,21 puncte.

Lichiditatea pe piata reglementata a BVB a urcat la 32,2 milioane lei (7,5 milioane euro), fiind realizat transferul unui pachet cu titluri de stat (seria B1210A) cu valoarea de 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro).

“Se anunta un deznodamant favorabil si o asezare a situatiei politice, mai ales prin venirea Fondului Monetar International (FMI) pentru a discuta cu partidele”, afirma Brendea.

Radulescu considera ca toata lumea asteapta un nou Guvern, mai bun decat cel anterior.

Europa se aprecia puternic

Bursele europene inregistrau cresteri substantiale, la ora incheierii sedintei BVB, in contextul in care JPMorgan Chase, cea de-a doua banca din Statele Unite ca active, a anuntat un profit trimestrial de 3,6 miliarde dolari, de aproape sapte ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, depasind estimarile analistilor.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, crestea cu 1,92%, pana la 5.253,14 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 2,34%, pana la 5.847,90 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 1,96%, pana la 3.875,95 puncte.

“Suntem intr-o suprareactie la nivel international la rezultatele financiare din T3 in masura in care economia mondiala nu accelereaza, desi a iesit din recesiune”, explica Radulescu.

El se asteapta la corectii pe pietele externe dupa incheierea sezonului raportarilor in SUA in cea de-a doua parte a lunii noiembrie.

“Pe piata de capital autohtona, chiar daca societatile vor afisa rezultate bune, nu vor putea sa creasca sau sa urce semnificativ in contextul unui climat extern nefavorabil. De asemenea, in aceea perioada vor avea loc si alegerile prezidentiale, care vor determina o alta incertitudine politica”, considera analistul Target Capital.

SIF5, cele mai lichide titluri

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata de 4,4 milioane lei si s-au apreciat cu 4,27%, la 1,22 lei, in timp ce de titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 4,67%, la 1,12 lei, pe un rulaj de 3,94 milioane lei.

Din segmentul bancar, actiunilor Bancii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 5,56%, la 1,71 lei, in urma unor tranzactii de 2,76 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au crescut cu 3,44%, la 129,30 lei, pe suportul unui rulaj de 2,21 milioane lei, fiind urmate de actiunile BRD SocGen (BRD), care s-au apreciat cu 3,2%, la 12,90 lei, pe o lichiditate de 1,18 milioane lei.

“Evolutia de astazi (ieri, n.r.) a fost generata de un cumul de trei factori: rezultatele financiare peste estimari in SUA, evolutiile modeste din ultimele zile si evenimentele din sfera politica”, este de parere Paul Brendea.

Tranzactiile cu actiuni Petrom (SNP) au totalizat 2,46 milioane lei, iar titlurile au castigat 4,6%, pana la 0,273 lei, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 6,49%, la 0,064 lei, pe suportul unui rulaj de 838.000 lei.

In sedinta de tranzactionare a avut loc cea de-a treia majorare a limitei de variatie pentru actiunile producatorului de ingrasaminte Azomures (AZO), care au crescut cu 16,67%, la 0,35 lei, pe un rulaj de 1,46 milioane lei.

De asemenea, titlurile Amonil Slobozia (AMO) au avansat cu 14,84%, pe o lichiditate de doar 199.700 lei, pana la cotatia de 0,0209 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri