Piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu peste 2% pe fondul evolutiilor favorabile din partea burselor externe, insa pe rulaje reduse deoarece investitorii asteapta informatii concrete privind noul Guvern.
“Pana in momentul in care se va anunta noul Guvern volatilitatea va avea de suferit. Cand evenimentele din sfera politica vor mai mai intense se va vedea un impact si asupra pietei de capital”, a declarat pentru Wall Street Marcel Murgoci, director de tranzctionare la Estinvest.

Lichiditatea atrasa de piata BVB a coborat la 11,86 (2,76 milioane euro), de 2,6 ori mai mica decat cea din ultima sedinta a saptamanii trecute.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,95%, pana la 4.648,50 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,24%, pana la 2.833,20 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 1,29%, pana la 23.481,92 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,44%, pana la 460,20 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,88%, pana la 622,83 puncte.

Pietele europene asteapta rezultatele companiilor importante

Bursele europene erau pe crestere la ora incheierii sedintei BVB, pe fondul aprecierii din partea titlurilor bancare, farmaceutice si a celor din industria alimentara, in conditiile in care investitorii asteapta raportarile financiare ale unor companii importante, cum ar fi Apple.

Indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE 100, crestea cu 0,65%, pana la 5.257 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,16%, pana la 5.810 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 1,14%, pana la 3.871 puncte.

Investitorii cumpara in asteptarea rezultatelor companiilor locale


Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 1,31 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,36%, la 0,745 lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 1,72%, la 1,18 lei, pe o lichiditate de 1,23 milioane lei.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 1,89%, pana la 1,08 lei, in urma unor schimburile de 690.200 lei.

Din sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 4,14%, la 1,76 lei, pe fondul unui rulaj de 1,23 milioane lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au castigat 1,57%, pana la 12,90 lei, pe o lichiditate de un milion de lei.

Murgoci afirma ca aprecierile din sectorul financiar-bancar nu au avut loc pe volume mari, ceea ce indica ca investitorii realizeaza achizitii in asteptarea rezultatelor financiare la noua luni mai bune.

“Cresterile din ultima perioada a actiunilor din sectorul financiar-bancar nu se datoreaza cresterii increderii in acest sector, acest sentiment nu s-a schimbat in ultimele luni”, sustine reprezentantul Estinvest.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au totalizat 917.300 lei, iar titlurile au urcat cu 4,4%, la 0,285 lei, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 5,39%, ajungand la 0,0645 lei, in urma unor tranzactii de 664.850 lei.

“Urcarea cotatiei Petrom vine pe fondul anuntarii de maine (astazi, n.r.) a raportului financiar al grupului OMV, care ne va da o idee despre rezultatele companiei autohtone, dar si datorita cresterii pretului petrolului din ultimele zile”, crede Marcel Murgoci.

El este de parere ca pana la numirea noului Guvern, vor prima raportarile financiare ale companiilor straine cu impact deosebit asupra burselor dezvoltate care vor antrena si piata BVB.

“Dupa mult asteptatul anunt din sfera politica (numirea noului Guvern, n.r.), cred ca se va sterge din memoria investitorilor aceasta perioada a raportarilor financiare”, concluzioneaza Murgoci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri