Nivelul activelor nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au ajuns la 6,84 miliarde lei (1,63 miliarde euro) in septembrie, cu 4,2% mai mari decat valoarea din luna august si in crestere cu 17,6% de la inceputul anului, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
Cea mai mare crestere a activelor a fost inregistrata de SIF Moldova (SIF2) cu 6,7% pana la 1,1 miliarde lei, fiind urmata SIF Oltenia (SIF5) cu o urcare de 5,26%, la valoarea de 1,5 miliarde lei.

SIF Transilvania (SIF3) detine cea mai mare valoare a activelor din sector, de 1,55 miliarde lei, inregistrand in septembrie o crestere de 3,81%.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a obtinut o crestere a activelor de 3,17% fata de august si de 27,07% de la inceputul anului, pana la valoarea de 1,85 miliarde lei. De asemenea, activele SIF Muntenia (SIF4) s-au majorat cu 2,71%, cea mai mica crestere lunara din sector, la 1,38 miliarde lei.

SIF Transilvania, cea mai profitabila in 2009

In primele noua luni, actiunile SIF3 au obtinut o crestere de 168%, fiind urmate de titlurile SIF Banat-Crisana cu o apreciere de 129%.

Pe urmatoarele pozitii, in functie de cresterile actiunilor de la inceputul anului pana in septembrie, se afla SIF Moldova, cu 120%, SIF Oltenia, cu o apreciere de 118%, iar cea mai redusa urcare a titlurilor a inregistrat-o SIF Muntenia, de doar 23%.

SIF5 si SIF2 au avut, in septembrie, cea mai mare lichiditate, fiind tranzactionate 17,5%, respectiv 13,1% din capitalul lor social.

Cel mai mic interes a investitorilor in luna precedenta s-a putut observa pe titlurile SIF1, care au facut obiect a 5.837 tranzactii ce au reprezentat doar 4,26% din capitalul social.

In septembrie, nivelul de capitalizare pe sector a urcat cu 17,3% la 3,45 miliarde lei.

SIF-urile au investit jumatate din active in actiuni listate


Ponderea actiunilor cotate in segmentul investitiilor pe termen scurt pe ansamblul SIF-urilor a ramas in jurul valorii de 98%. Actiunile cotate au atins valoarea de 4,0 miliarde lei, ceea ce reprezenta 55,4% din activele totale.

Actiunile necotate din portofoliul SIF-urilor au atins nivelul de 2,2 miliarde lei, la finalul lui septembrie, ce reprezinta 31% din totalul activelor.

Cele cinci societati au plasat in fondurie de investitii 33,7 milioane lei, in septembrie, cu peste 13% mai mult decat in august. SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare expunere pe aceasta industrie, de 19,4 milioane lei.

Plasamentele in titluri de stat au urcat cu 220%, in septembrie, la 20,1 milioane lei, SIF Muntenia fiind singurul investitor din sector in aceste instrumente. De asemenea, obligatiunile municipale detinute de catre SIF-uri aveau o valoare de 1,5 milioane lei, iar bondurile corporatiste insumau 67,7 milioane lei in cea de-a noua luna a anului.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblul sectorului era de 690,5 milioane lei, in luna septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri