Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) introduce in regulamentul privind veniturile, cotele si tarifele pe care le va aplica incepand cu 1 noiembrie un punct prin care taxeaza monitorizarea tranzactiilor derulate in afara pietelor reglementate sau sistemelor alternative de tranzactionare.
Astfel, Comisia va percepe un tarif pentru monitorizarea tranzactiilor realizate in sistemele de tip OTC (over the counter - n.r.), aici fiind incluse si tranzactiile pe care brokerii le pot face cu actiuni straine, inregistrate in sistemul Depozitarului Central, dar ar putea intra si cele operate in cadrul mecanismului de tranzactionare de tip OTC al Asociatiei Brokerilor, informeaza NewsIn.

Cota perceputa de arbitrul pietei de capital pentru monitorizarea tranzactiilor derulate in afara unei piete reglementate sau a unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS), cu exceptia tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, va fi de 0,15% din valoarea raportata. Cotele percepute la astfel de tranzactii vor fi suportate de cumparatori si vor fi calculate zilnic de intermediari.

In urma aceste completari aduse regulamentului nr. 7 privind veniturile CNVM, casele de brokeraj vor avea obligatia sa incaseze de la toti clientii pentru care efectueaza tranzactii in afara unei piete reglementate sau a unui ATS sumele aferente tarifului perceput de Comisie pentru monitorizare, calculate la valoarea tranzactiilor zilnice.

In schimb, Comisia percepe o cota de pana la 0,08% din valoara tranzactiilor derulate pe pietele reglementate sau in sistemele alternative de tranzactionare. Totodata, schimburile cu instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat), drepturi de preferinta si drepturi de alocare beneficiaza de o reducere a cotelor, pana la 0,04%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri