Piata de capital de la Bucuresti a incheiat o noua saptamana de crestere, cu un avans de 3,56% pentru indicele BET, dar rulajele s-au injumatatit, analistii fiind de parere ca situatia politica determina investitorii sa stea deoparte.
Lichiditatea pietei de actiuni s-a injumatatit in saptamana 19-23 octombrie, pana la 62,47 milioane lei (14,56 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 123,6 milioane lei (28,81 milioane euro), potrivit NewsIn.

In schimb, tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix s-au ridicat aproape de valoarea celor cu actiuni, fiind de 56,44 milioane lei, iar ponderea cea mai mare au avut-o transferurile cu titluri de stat.

„Saptamana cu evolutii pozitive pentru indicii de la BVB, insa acestea nu au fost spectaculoase, investitorii adoptand mai degraba o pozitie de asteptare, lucru vizibil si prin volumele de tranzactionare, in cadere libera in aceasta saptamana fata de precedentele”, potrivit analizei saptamanale a Intercapital Invest.

Totodata, analistii Intercapital pun apatia investitorilor locali pe seama crizei politice „fara un orizont predictibil de solutionare” si a evolutiilor neconcludente inregistrate de pietele externe de capital.

Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a continuat sa creasca in saptamana incheiata, dar intr-un ritm mai lent, cu 1,6%, pana la 81,81 miliarde lei (19,07 miliarde euro), fata de 80,53 miliarde lei (18,77 miliarde euro), cat era la inchiderea sedintei bursiere din 16 octombrie.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 3,56% in ultima saptamana, ajungand la 4.676,03 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 1,85%, pana la 2.822,26 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai slaba evolutie din piata, cu un avans de numai 0,82%, la nivelul de 23.372,05 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 3,34%, pana la 9.863,87 puncte.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 2,56%, la 460,77 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,85%, pana la nivelul de 622,70 puncte.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 25,11 milioane lei, in ultima saptamana, adica 40% din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

„O evolutie stearsa au avut in saptamana analizata societatile de investitii financiare, criza politica avand o influenta semnificativa in cazul acestor titluri. Evolutia neconvingatoare a SIF-urilor pe fundalul crizei politice este explicabila, sansele trecerii de Parlament in acest moment a actului normativ cu privire la pragul de detinere scazand considerabil”, potrivit analizei Intercapital.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 12,93 milioane lei, si s-au mentinut la pretul de 1,16 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, de asemenea, la 1,06 lei, in urma unor tranzactii de 5,61 milioane lei.
Pretul actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a crescut cu 0,68%, pana la 0,74 lei, pe o lichiditate de 2,51 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au scumpit cu 1,82%, la 1,12 lei, pe suportul unui rulaj de 2,11 milioane lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 1,46%, la 0,695 lei, pe schimburi de 1,95 milioane lei.

Titlurile bancare au atras schimburi de 21,5 milioane lei in ultima saptamana, adica o treime din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

“Cu un nivel total al lichiditatii similar celui realizat de sectorul SIF-urilor, bancile incheie aceasta saptamana pe nivele bune de lichiditate si pe crestere, exceptie facand Erste Bank, care a pierdut 0,1 lei fata de saptamana trecuta”, arata raportul de analiza al casei de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 2,36%, la 13 lei, in urma unor tranzactii de 10,25 milioane lei, iar cele ale Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in crestere cu 6,51%, la 1,80 lei, pe o lichiditate de 9,18 milioane lei.

In schimb, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 0,08%, ajungand la cotatia de 128,10 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 2,09 milioane lei.

Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 4,12 milioane lei, acestea inregistrand totodata un avans de 6,96%, pana la 0,292 lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,72 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 3,10%, la 0,0631 lei, in timp ce actiunile Dafora Medias (DAFR) au castigat 0,90%, ajungand la 0,112 lei, pe o lichiditate de 1,7 milioane lei.

„Daca in cazul actiunilor SNP un rol decisiv l-a jucat depasirea nivelului de rezistenta de la 0,278 lei/actiune, pe fondul atingerii de catre petrol a unui nou maxim de pret pentru acest an, in cazul actiunilor Rompetrol Rafinare un rol important l-au avut discutiile cu privire la oferta de preluare ce va fi realizata de catre The Rompetrol Group”, apreciaza analistii Intercapital.

Totusi, actiunile din grupul Rompetrol au suferit pe finalul saptamanii corectii, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins raportul de evaluare intocmit de o firma mica in vederea ofertelor de preluare la RRC si PTR, dupa ce activitatea acestui evaluator a fost suspendata de Comisiei datorita unor nereguli remarcate in cazul evaluarii altui emitent din piata.

Potrivit deciziei luate joi de CNVM, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Service, The Rompetrol Group, va trebui sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport si care va trebui sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile unui articol din legea pietei de capital (art. 204, aliniat 2, litera b).

Potrivit acestui articol din legea 297, valoarea activului net al societati se va calcula pe baza ultimei situatii financiare auditate, iar Comisia a cerut in acelasi timp ca urmatorul evaluator sa ia in considerare situatiile financiare individuale ale Rompetrol Rafinare, nu cele consolidate, asa cum s-a intamplat in cazul evaluarii RRC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri