Lichiditatea de ieri a Bursei, de aproape 16 milioane de euro, a fost marcata de tranzactiile cu titlurile de stat care, alaturi de obligatiuni, sunt favoritele investitorilor in vreme de criza.

Rulajele pe sectiunea de actiuni au sporit de peste doua ori, la 31,62 milioane lei (7,37 milioane euro), comparativ cu nivelul inregistrat in sedinta precedenta, de 12,88 milioane lei (3 milioane euro).

Pe segmentul titlurilor de stat s-au realizat de 10 transferuri, in valoare de 33,95 milioane lei (7,92 milioane euro).

Indicele BET
, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 2,60%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,11%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 3,72% iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,79%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 3,04%, pana la 440,61 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 2,60 de procente.

“Cred ca gandurile unor investitori s-au mai limpezit si multi au luat decizia de a renunta la actiuni, anticipand ca piata va mai scadea. Dar au fost si cumparatori care au gandit total invers si astfel s-a intalnit cererea cu oferta. Rezultatele proaste de la americani au dus la scaderile importante de ieri, mai ales ca luni deprecierile au fost nesemnificative, pe o lichiditate vizibil mai mica”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.

In opinia sa, investitorii s-au saturat de situatia incerta din mediul politic si renunta la cea mai mare parte din detineri. In plus, marile banci, inclusiv FED au primit critici in ultimele zile si intreg sistemul, atat de important intr-o economie, este intr-un val negativ.

“Pana cand nu se va lamuri situatia politica, nici incertitudinile din mediul bursier nu vor inceta. Daca se mai linistesc lucrurile la americani, e posibil sa vedem acelasi lucru si la BVB, dar nu in totalitate. Urmeaza cateva saptamani grele, dar nu cred ca vom vedea scaderi spectaculoase”, a mai spus brokerul.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost ieri cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 6,43 milioane lei, si s-au depreciat cu 3,54%, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au ieftinit cu 3,88%, in urma unor schimburi de 4,07 milioane lei.

In sectorul bancar, actiunile BRD au suferit o corectie semnificativa, de 4,62%, pe o lichiditate de 2,95 milioane lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au sfidat scaderile generalizate si au inchis in stagnare, pe suportul unor tranzactii de 2,82 milioane lei.

Nici sectorul energetic nu a fost ferit de corectii, actiunile Petrom (SNP) fiind puternic afectate, cu o depreciere de 3,17%, pe un rulaj de 790.539 lei. Cotatia titlurilor Dafora Medias (DAFR) a coborat cu 4,55%, pe un rulaj de 470.984 lei.