Omul de afaceri Petre Milut intentioneaza ca anul viitor sa promoveze producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti (PREH) de pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe una din cele trei categorii principale ale pietei de capital.
“Exista posibilitatea sa trecem la BVB anul viitor, pentru ca si asa au ramas foarte putine companii de constructii tranzactionabile”, afirma Petre Milut, presedintele Prefab Bucurest, companie cu o capitalizare de 90,7 milioane de lei (21,1 mil. euro).

Pentru ca o companie listata pe Rasdaq sa devina tranzactionabila pe una din cele trei categorii ale BVB, trebuie indeplinite aceleasi criterii generale cu cele ale unei companii care doreste sa fie admisa la BVB.

Astfel, actiunile companiei trebuie sa fie inregistrate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, liber transferabile si platite integral.

Pentru ca o companie sa fie acceptata la prima categorie a BVB, actiunile acesteia trebuie sa fie detinute de cel putin 2.000 de oameni.

De asemenea, pentru categoria a doua, capitalurile proprii din ultimul exercitiu financiar trebuie sa depaseasca doua milioane de euro, in timp ce, pentru primul esalon al Bursei, suma este de minim 30 de milioane de euro.

La categoria a treia se accepta ca valoarea capitalurilor sa depaseasca un milion de euro.

Mai mult, pentru admiterea la categoria intai a pietei de capital, emitentul trebuie sa aiba profit net pe ultimii doi ani si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii trei ani calendaristici.

Prefab a inregistrat o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro in 2008, in crestere cu 20,2% fata de 2007, potrivit datelor inregistrate pe site-ul Ministerului de Finante.

De asemenea, profitul net consemnat de companie anul trecut s-a plasat la 1,3 milioane de euro, in scadere cu 43,5% fata de 2007.

In primele noua luni ale anului, afacerile producatorului de materiale de constructii au scazut cu 10% in volum si cu 17% in valoare comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008.

“Desi pierderea in volum nu este atat de mare comparativ cu anul trecut, faptul ca am redus preturile cu 30% a dus la scaderea valorica cu 17% a cifrei de afaceri”, afirma Milut. El estimeaza ca scaderea afacerilor se va pastra pana la finalul anului.

“In 2009 cred ca profitul net se va plasa in jurul a un milion de euro”, spune omul de afaceri Petre Milut, care controleaza prin intermediul societatii Romerica International 80% din actiunile Prefab Bucuresti.

Potrivit ultimelor date disponibile, celalalt actionar important al Prefab Bucuresti este SIF Muntenia, cu o participatie de aproape 13%.

In primavara, omul de afaceri estima o crestere de 80% in lei a profitului net aferent lui 2009, comparativ cu 2008.

Omul de afaceri a operat circa 300 de disponibilizari de la inceputul anului, din cauza scaderii vanzarilor. Reducerile de personal au vizat in principal fabrica de BCA detinuta de Prehab la Calarasi.

“La sfarsitul anului aveam circa 800 de angajati in fabrica, iar acum sunt peste 500. De asemenea, in Bucuresti avem circa 100 de salariati”, spune Milut, care detine si functiile de presedinte al partidului PNTCD si al Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPC).

In afara reducerilor de personal, printre masurile de reducere a costurilor adoptate de presedintele Prefab se numara si inghetarea salariilor.

Printre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de BCA se numara Macon-Simcor, Celco Constanta, Soceram, Ecoblock, Somaco Grup si Xella Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri