Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat scaderi puternice in sedinta de ieri, pe fondul continuarii crizei politice si a scaderilor de pe pietele internationale, cele mai afectate fiind cele cinci societati de investitii financiare (SIF).
“Scaderile au fost cauzate de impactul pe care le-au avut rezultatele financiare ale companiilor din SUA asupra burselor si de criza politica interna, iar din cauza ca nu avem o piata prea dezvoltata preluam orice evolutie si o amplificam, acest lucru fiind observat mai ales pe SIF-uri”, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Sofariu (foto), manager de portofoliu la KD Capital Management.

Lichiditatea atrasa de piata BVB s-a cifrat la 31,8 milioane lei (7,4 milioane euro), pe piata de obligatiuni fiind realizate tranzactii in valoare de 1,01 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,29%, pana la 4.373,38 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,99%, pana la 2.592,08 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 6%, pana la 20.673,73 puncte.

“Scaderile prin care trec, in prezent, cele cinci SIF-uri sunt normale in conditiile in care in ultima perioada au crescut destul de mult”, sustine Sofariu. El a mai adaugat ca deprecierile nu sunt determinate de factorii interni ai companiilor, ci doar de criza politica, deoarece nu se mai discuta despre ridicarea pragurilor de detinere.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,34%, pana la 421,50 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 2,98%, pana la 582,75 puncte.

Europa scadea puternic

Marile burse europene au inchis ieri in scadere puternica, afectate de o serie de rezultate negative si de indicatori sub asteptari, sedinta fiind marcata de nervozitate si de marcari de profit, inaintea publicarii datelor privind PIB-ul SUA din al treilea trimestru, scrie NewsIn.

Astfel, indicele FTSE-100, al bursei din Londra, a inchis in scadere cu 2,32%, pana la 5.080,42 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 2,46%, pana la 5.496,27 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a coborat cu 2,14%, la 3.663,78 puncte, potrivit AFP.

Titlurile din sectorul bancar au fost afectate de rezultatele sub asteptari publicate miercuri de banca spaniola Santander, a doua din Europa dupa capitalizare. Banca a anuntat ca profitul din al treilea trimestru a avansat cu mai putin de 1%, in contextul in care castigurile mai mari din Marea Britanie si Brazilia au fost cotrabalansate de pierderile din credite.

Un alt semnal negativ a venit de peste Atlantic. Vanzarile de case noi din Statele Unite au scazut neasteptat in septembrie, cu 3,6%, primul declin dupa luna martie, au aratat statisiticile oficiale.

Piata asteapta astazi publicarea primelor estimari privind valoarea produsului intern brut (PIB) al SUA din al treilea trimestru.

In Statele Unite, principalii indici bursieri erau si ei pe rosu in jurul orei 19:20, ora Romaniei: Dow Jones scadea cu 0,53%, indicele compozit Nasdaq pierdea 1,70%, iar indicele mai extins Standard & Poor's 500 cobora cu 1,18%.

“Daca ne raportam la bursele regionale, BVB este in continuare atractiva, insa investitorii de retail nu au forta necesara pentru a o determina sa devina mai atractiva”, explica reprezentantul KD Capital Management.

Actiunile BCM, singurele pe verde


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 7,5 milioane lei, si s-au depreciat cu 5,5%, pana la 1,03 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un declin de 6,06%, pana la 0,93 lei, pe o lichiditate de 4,34 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a coborat cu 2,22%, la 1,76 lei, in urma unor tranzactii de 2,95 milioane lei, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) au coborat cu 5,65%, la 11,70 lei, pe suportul unui rulaj de 2,41 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au totalizat 967.000 lei, iar titlurile au pierdut 3,64%, pana la 0,265 lei, in timp ce actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au depreciat cu 2,86%, ajungand la 0,102 lei, in urma unor tranzactii de 551.850 lei.

Singurele actiuni care au inchis sedinta pe plus au fost cele ale Casei de Munte Bucovina (BCM), cu o apreciere de 1,25%, pana la cotatia de 0,0810 lei. Cresterea a avut loc pe tranzactii cu 48.500 de titluri, care au atras o lichiditate de doar 3.831 lei.

Rares Sofariu afirma ca evolutia pe termen scurt a BVB va depinde, in special, de raportarile financiare ale companiilor din SUA, in functie de cat de bune vor fi datele.

“Afisarea datelor despre PIB-ul Statelor Unite (Produsul Intern Brut, n.r.) va imprima o tendinta burselor, care prin corelare va fi adoptata si de piata de capital romaneasca”, conchide el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri