Presedintele Partidului Social Democrat (PSD) spune ca bursa este o alternativa la finantarea economiei romanesti si are nevoie de sprijin din partea statului. La deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti, Geoana a cerut depolitizarea CNVM, neimpozitarea profitului din castiguri in 2010 si continuarea listarilor companiilor de stat.
"Consider ca, in conditiile in care statul roman este acuzat, pe buna dreptate, si clasa politica este acuzata pe buna dreptate, de o super-politizare a institutiilor statului, o depolitizare graduala a CNVM ar putea sa reprezinte o solutie", apeciaza presedintele Senatului, inscris de altfel in cursa pentru alegerile prezidentiale.

El a facut apel la clasa politica pentru a tine cont ca "transparenta si neutralitatea politica reprezinta adevarata garantie a unei implicari a statului mai eficienta si mai putin dependenta de ciclurile politice".

Certificatele CO2 ar putea aduce 1,5 mld. lei

Tranzactionarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon (CO2) pe Bursa ar putea aduce statului 1,5 miliarde lei, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Tranzactionarea certificatelor de emisii CO2 ar putea incepe la sfarsitul acestui an, in contextul in care atat Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania, OPCOM, dar si Bursa din Sibiu (Sibex) au anuntat ca au in plan acest lucru.

Sibex intentioneaza sa inceapa tranzactiile cu certificate CO2, dup ace vor primii avizul CNVM. In aprilie, Comisia a stabilit ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania.

Pe de alta parte, OPCOM vrea sa tranzactioneze de la inceputul lui 2010 si certificate de eficienta energetica, dupa ce din 2005 tranzactioneaza certificate verzi, adica documente care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, scrie NewsIn.

Scutirea impozitului pe profit din tranzactiile pe Bursa in 2010

Geoana, sustine neimpozitarea profitului realizat pe piata de capital si in 2010, pentru stimularea tranzactiilor si ca o formula de lupta anticriza.

"Consider ca masura care a fost adoptata in 2009, de scutire a impozitului pe profit din tranzactiile pe bursa, ca o formula de stimulare si o formula de lupta anticriza, ar trebui sa fie mentinuta si in codul fiscal si in proiectul de buget pe 2010", a spus Geoana.

El a explicat ca acest lucru ar permite o mai mare atractivitate a capitalului roman si strain pe piata bursiera din Romania.

Recent, Varujan Vosganian, fostul ministru de finante, spunea ca masura de scutire de impozit pentru castigurile din bursa va continua si anul viitor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri