Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost afectate saptamana precedenta de amanarea celei de-a treia transe a imprumutului acordat Romaniei de catre FMI si din cauza informatiilor slabe venite din partea economiei Statelor Unite.
Astfel, SIF-urile au pierdut 5,8%, in special din cauza scaderilor de 4,9% inregistrate vineri ca urmare a anuntului FMI.

“Analiza directa genereaza ideea ca scaderile (de vineri, n.r.) s-au datorat amanarii transei de la FMI, lucru care va lasa Guvernul cu singura alternativa de imprumut piata interbancara si care va arunca dobanzile in aer”, a declarat pentru Wall-Street Nicolae Ghergus, director general la Confident Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni a scazut cu circa 30% in saptamana care s-a incheiat, la 92,26 milioane lei (21,4 milioane euro).

“Prin prisma volumelor tranzactionate la bursa, saptamana a fost conturata de apatie, acest lucru datorandu-se cel mai probabil lipsei unui reper pentru formarea unui trend clar pe termen scurt”, afirma Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest in analiza saptamanala Puls Capital.

De asemenea, ea sustine ca, dupa finalizarea perioadei de raportari pentru cel de-al treilea trimestru, stirile de pe plan international au avut un caracter mai putin important, determinand formarea unui range pe termen scurt pe principalii indicii externi, pe termen mediu trendul ramanand unul de crestere.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate, a crescut cu doar 0,12% in ultima saptamana, la 4.474,64 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a scazut cu 1,67%, pana la 2.608,76 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai slaba evolutie din piata, cu o scadere de 5,80%, la nivelul de 20.032,27 puncte.

“Daca pana acum existau incertitudini privind perspectiva pe termen scurt, asteptand ceva luciditate din partea sferei politice si avand perspectiva pozitiva a ridicarii pragului la SIF-uri, in momentul de fata, prognozele macroeconomice incep sa se intunece. Proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri s-ar putea sa nu mai fie suficient pentru a genera cresteri pe acest emitenti”, explica Ghergus.

Totodata, el sustine ca daca BET-FI va scadea sub pragul suport de 20.000 de puncte aceasta miscare va avea un caracter temporar si va crea o oportunitate in piata, datorita preturilor scazute.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,78%, la 423,59 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic, a pierdut 2,47%, pana la nivelul de 578,63 puncte.

SIF Transilvania a pierdut peste 9%

Cea mai mare scadere din sectorul societatilor de investitii financiare a fost inregistrat de actiunile SIF Transilvania (SIF3), de 9,38%, la cotatia de 0,58 lei, pe o lichiditate de 8,58 milioane lei.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 4,69%, la 0,915 lei, pe un rulaj de 9,54 milioane lei, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 1,89%, pana la pretul de 1,04 lei, in urma unor tranzactii de 17,66 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 6,31%, la 0,965 lei, pe un rulaj de 4,05 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut 6,11% la 0,615 lei, in urma unor schimburi de 2,19 milioane lei.

Tranzactiile cu titlurile din sectorul SIF-urilor au reprezentat 42 milioane lei, in timp ce schimburile cu actiunile bancare au atras 30,26 milioane lei din lichiditatea totala a saptamanii.

Analistii Intercapital considera ca fluxul de stiri interne este in continuare unul extrem de negativ, in acest moment fiiind foarte dificil de realizat estimari foarte clare in ceea ce priveste o stabilizare economica.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 19 milioane lei, si au urcat cu 6,21%, pana la 1,88 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o crestere de 1,61%, la 12,60 lei, pe o lichiditate de 6,48 milioane lei.

Actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 2,13%, ajungand la cotatia de 124,60 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 4,79 milioane lei.

Cotatia Petrom a s-a redus cu peste 5%

Din sectorul energetic, actiunile Petrom (SNP) au avut cu cel mai mare rulaj, de 9,62 milioane lei, si s-au depreciat cu 5,38%, la 0,246 lei.

Tranzactiile cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,23 milioane lei, iar actiunile au inchis saptamana la o cotatie de 0,0643 lei, cu 0,77% mai mica.

Actiunile Transgaz Medias (TGN) au pierdut 0,40%, pana la 149,40 lei, pe o lichiditate de 1,54 milioane lei, in timp ce titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 3,36%, la 11,50 lei, in urma unor tranzactii de numai 346.300 lei.

“In saptamana care urmeaza criza politica si situatia economica a Romaniei nu va aduce nimic pozitiv pietei de capital, iar in privinta evolutiei burselor externe nu cred ca ceea ce s-a intamplat in ultimele trei luni a insemnat finalul de recesiune si sfarsitul crizei globale”, a mai afirmat directorul Confident Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri