Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat convertirea actiunilor preferentiale in titluri ordinare, pentru facilitarea listarii pe propria piata, a declarat Stere Farmache, presedintele consiliului de administratie al BVB.
Convertirea actiunilor preferentiale in ordinare este unul dintre pasii importanti facuti de Bursa de Valori, in demersurile de a-si lista titlurile pe propria piata si a permite liberalizarea circulatiei actiunilor BVB.

Pentru schimbarea actului constitutiv al BVB, in scopul convertirii actiunilor preferentiale, conducerea Bursei a consultat atat detinatori de actiuni ordinare, cat si pe cei care detin titluri preferentiale. Potrivit ultimelor date, actionarii preferentiali detin 13,14% din actiunile BVB.

"Actionarii au aprobat toate modificarile la statut propuse de Bursa, mai putin cele care presupuneau un cvorum maxim pentru anumite decizii. Astfel, AGA a hotarat sa ramana cvorumurile din actualul act constitutiv, adica doua treimi la prima convocare si 50% la a doua", a afirmat Stere Farmache (foto), citat de NewsIn.

"S-a aprobat un nivel maxim al tarifelor si comisioanelor, astfel incat sa crestem sensibilitatea si rapiditatea in luarea deciziilor. Astfel, AGA a stabilit ca nivelul maxim sa fie cel practicat in prezent, dar consilul Bursei a primit delegarea pentru a modifica la nevoie aceste tarife", a completat el.

Pe de alta parte, adunarea actionarilor Bursei a respins o propunere facuta de un grup de detinatori, care doreau sa modifice actul constitutiv, astfel incat majorarile de capital sau fuziunile cu alte institutii sa poata fi aprobate cu voturile a mai putinor actionari.

Astfel, casele de brokeraj Estinvest, Intercapital Invest, Prime Transaction si Goldring, care detin impreuna 6,18% din capitalul Bursei, cerusera completarea ordinii de zi a AGA cu un punct care vizeaza ca hotararile privind fuziunea sa poata fi adoptate cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social al BVB, fata de cel putin 95% din voturi, cat este necesar in prezent.

Totodata, grupul de actionari a cerut ca aceeasi majoritate, de cel putin doua treimi din voturile totale, sa fie necesara pentru aprobarea hotararilor privind modificarea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, conversia acestora sau a actiunilor, precum si emisiunea oricarui alt tip de instrument financiar. In prezent, astfel de hotarari se pot lua cu o majoritate de cel putin 75% din capitalul social.

Bursa de la Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, dintre care 6,64 milioane sunt ordinare si 1,03 milioane sunt titluri preferentiale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri