KazMunai Gaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol acuza AIPC ca incearca sa manipuleze piata, prin solicitarile transmise CNVM, mentionand totodata ca a selectat o firma din grupul Big Four, pentru evaluarea pretului de oferta la RRC si PTR, care isi va alege singura metoda de evaluare.
In grupul "Big Four" intra cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenta contabila, audit si consultanta, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Reactia transmisa de Rompetrol vine in contextul in care Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut recent Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa aleaga un evaluator independent de prestigiu, care sa stabileasca pretul in cazul ofertelor Rompetrol pe baza multiplilor platiti pe bursa din New York pentru cele mai mari companii din aceleasi domenii de activitate.

Grupul Rompetrol spune ca AIPC instiga arbitrul pietei de capital la eventuale actiuni ilegale, avand in vedere ca regulamentele CNVM arata ca pretul oferit in cadrul unei oferte publice de preluare obligatorii este cel putin egal cu cel mai mare pret din urmatoarele valori determinate de catre un evaluator independent inregistrat la CNVM si desemnat de ofertant.

"AIPC s-a transformat intr-un grup de presiune ale carui declaratii si actiuni pot fi considerate ca tentative de manipulare a pietei. Nu putem explica altfel faptul ca, de la o societate la alta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectiva a metodelor de evaluare in functie de interesele din acel moment", se arata in comunicatul transmis de Grupul Rompetrol, citat de NewsIn.

De asemenea, reprezentantii Rompetrol adauga ca unele poziti publice ale AIPC au fost adoptate si de Bogdan Chetreanu, unul din comisarii CNVM, care "abuzeaza de pozitia detinuta, stirbind perceptia de impartialitate a CNVM".

"In acest context, se poate pune intrebarea in mod legitim, daca nu cumva exista o legatura de cauzalitate pe de o parte intre actiunile AIPC si declaratiile abuzive ale domnului Bogdan Chetreanu, si pe de alta parte faptul ca pretul actiunilor Rompetrol a crescut cu aproximativ 260% de la inceptul anului in conditiile in care indicele BET a crescut cu 51%, iar societatea a raportat pierderi de 108 milioane dolari la noua luni, asa cum rezulta din rapoartele transmise pietei in conformitate cu reglementarile legale in vigoare", se mentioneaza in comunicatul Rompetrol.

AIPC propunea arbitrului pietei "o solutie concreta de rezolvare a blocajului referitor la pretul de oferta" prin adoptarea unor standarde de evaluare asemanatoare celor de pe New York Stock Exchange (NYSE). Astfel, potrivit AIPC, CNVM ar trebui sa aleaga ea un evaluator independent, nu sa lase ofertantul sa il aleaga, iar raportul de evaluare ar trebui sa contina ca metoda principala pe aceea a comparatiei cu multiplii platiti pentru primii 3-5 emitenti de pe NYSE in functie de capitalizarea bursiera din domeniile similare de activitate, adica companii precum Valero, Sunoco in cazul Rompetrol Rafinare sau emitenti ca Schlumberger, Halliburton, Weatherford in cazul Rompetrol Well Services.

Totodata, in viziunea AIPC, evaluatorul ar trebui sa ia in calcul valorile medii ale unor indicatori relavanti (P/BV, P/S, PER, EV/EBITDA) pentru marile companii de pe NYSE si, ulterior, aceste rezultate ar trebui aplicate si in cazul RRC si PTR pentru ultimele 12 luni, respectiv perioada 1 iulie 2008-30 iunie 2009.

Cel mai mare pret rezultat ar fi comparat, in conditiile legii, cu pretul mediu ponderat de tranzactionare din ultimile 12 luni anterioare ofertei si cu activul net pe actiune. AIPC precizeaza ca acest proces de evaluare dureaza maxim 10 zile, iar pretul astfel obtinut va fi comunicat ofertantului, care are la dispozitie 3 zile lucratoare sa stabileasca pretul final, care nu trebuie sa fie mai mic decat acest pret dat de evaluator.

Pe de alta parte, Rompetrol spune ca evaluatorul este cel care alege metoda de evaluare, conform standardelor internationale de evaluare, recunoscute de ANEVAR si CNVM, mentionand ca grupul vrea ca rezultatul evaluarii sa fie deasupra oricarei suspiciuni de neprofesionalism.

"Credem totusi ca metoda de evaluare pe baza de venituri da rezultate irelevante in contextul volatilitatii actuale si estimate a pietei globale a petrolului, fara sanse de redresare pe termen scurt. In plus, calculul activului net individual al RRC nu respecta realitatea economica a societatii si este contrara practicilor din toate pietele dezvoltate care au adoptat standardele internationale de raportare financiara", adauga reprezentantii grupului Rompetrol.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat grupul Rompetrol sa depuna pana in 12 noiembrie o alta evaluare in cazul firmelor pe care le controleaza: Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR). Arbitrul pietei a tinut cont in respingerea primelor rapoartelor de evaluare in cazul celor doua oferte de preluare de activitatea necorespunzatoare a evaluatorului ales de The Rompetrol Group in activitatea desfasurata anterior in cazul altui emitent din piata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri