Producatorul de medicamente Zentiva Romania (SCD) a raportat un profit de 3,21 milioane lei (0,76 milioane euro), in primele noua luni, de 7 ori mai mic decat rezultatul din perioada similara din 2008, ceea ce indica o pierdere de 5,33 milioane lei in cel de-al treilea trimestru al anului curent.

“Trebuie sa mentionam foarte clar ca raportul remis astazi BVB si CNVM cuprinde strict vanzarile Zentiva SA si nu reflecta intreaga activitate a companiei Zentiva in Romania, nefiind luate in considerare vanzarile din importuri ale produselor fabricate la celelalte facilitati de productie Zentiva", a subliniat Dan Ivan (foto), country manager Sanofi-Aventis Romania, compania care include si Zentiva.

In perioada ianuarie-septembrie 2008, compania a afisat un profit de 23,16 milioane lei si afaceri de 156,9 milioane lei. In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 16% la 131,4 milioane lei (31,3 milioane euro), in timp ce veniturile s-au comprimat cu 11%, pana la 149,5 milioane lei (35,4 milioane euro) comparativ cu intervalul similar din 2008.

“Scaderea puterii de cumparare si, implicit a consumului de medicamente, sunt reflectate in scaderea cu 17% a pietei OTC (medicamente care se elibereaza fara prescriptie) si in evolutia mult sub asteptari a pietei de medicamente generice. In plus, schimbarea structurii pietei prin reglementarile multiple aplicate in acest an, cumulat cu o crestere fara precedent a arieratelor din sistemul de sanatate, au fost factori care au influentat exercitiul financiar”, sustin reprezentantii companiei.

Cheltuielile societatii au crescut cu 3,6% in perioada ianuarie-septembrie, la 144,5 milioane lei (34,2 milioane euro), pe fondul scumpirii materiilor prime si diferentelor de curs valutar care s-au accentuat in ultimele luni.

Sanofi Aventis Europe, actionarul majoritar al Zentiva Romania, a initiat in perioada august-septembrie o oferta publica de cumparare in urma careia a achizitionat doar 3,4% din capitalul societatii. Astfel, Sanofi Aventis si-a majorat participatia in cadrul Zentiva, de la 74,91%, pana la 78,3%.

Zentiva are un capital social de 41,69 milioane lei, impartit in 416,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Valoarea de piata a companiei este de 266,85 milioane (62,08 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,64 lei/actiune.

Care sunt planurile liderului pietei farma locale dupa preluarea Zentiva


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si