Banca Comerciala Carpatica, controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, a inregistrat pierderi de 2,458 milioane lei (aproximativ 581.000 euro), castigul net al bancii dupa primele trei trimestre din acest an coborand pana la 5,851 milioane lei (1,38 milioane euro).
Castigul bancii a fost puternic erodat de provizioanele constituite pentru creditele neperformante, care s-au ridicat la 8,55 milioane lei (2,02 milioane euro). Totusi, Banca Comerciala Carpatica a atins un nivel al solvabilitatii de 13,37%, depasind semnificativ limita reglementata de 8% si pe cea solicitata de banca centrala, de 10%.

In primele noua luni ale anului trecut, Carpatica inregistrase un profit net de 1,48 milioane lei. Profitul brut al a evoluat similar, ajungand la 5,87 milioane lei in intervalul ianuarie-septembrie 2009, fata de 1,48 milioane lei in perioada similara din 2008.

Pentru ca pe viitor cheltuielile sa fie reduse, este posibil ca in 2010 conducerea bancii sa nu mai primeasca bonusuri, iar salariile sa fie limitate.

Activele gestionate de Carpatica au ajuns la 3,27 miliarde lei la finalul lui septembrie 2009, in crestere cu 43,2% fata de volumul de la 31 decembrie 2008, de 2,3 miliarde lei.

Creantele asupra clientelei (imprumuturile) au scazut in acelasi interval cu 2,7%, la 1,3 miliarde lei, de la 1,336 miliarde lei la sfarsitul anului 2008.Totodata, datoriile privind clientela (depozitele atrase de la companii si de la persoane fizice), au crescut cu 24,5%, pana la 2,24 miliarde lei la 30 septembrie 2009, de la 1,8 miliarde lei la finalul anului trecut.

Capitalul propriu al Bancii Comerciale Carpatica se plaseaza la 271 milioane lei, iar numarul clientilor a crescut cu 7% fata de finele anului 2008.

Recent, Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, a facut o serie de comentarii referitoare la situatia financiara a Bancii Carpatica, care au creat o usoara stare de panica., insa omul afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza banca, a criticat in termeni duri declaratiile oficialului BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri