Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat dispunerea de masuri ce vizeaza reglementarea situatiilor de cumul de functii, astfel incat membrii din conducerea operatorilor de piata sa nu fie prezenti si in consiliile firmelor listate, a declarat un oficial al CNVM.
CNVM a lansat in septembrie in dezbatere publica proiectul de dispunere de masuri prin care vrea sa impuna membrilor din conducerea burselor sa nu mai fie prezenti in consiliile de administratie ale societatilor listate, respectand astfel conduita codului de guvernanta corporativa.

Potrivit proiectului de dispunere de masuri o persoana fizica nu va putea fi membru in CA la mai mult de doua entitati autorizate de CNVM.

Proiectul Comisiei vizeaza si membrii din conducerea operatorilor de piata sau a sistemelor de tranzactionare, care nu vor mai putea fi membri in consiliile de administratie sau conducatori ai unui depozitar central, case de compensare sau a Fondului de Compensare a Investitorilor. in acelasi timp, atat membrii din conducerile operatorilor de piata sau a depozitarilor centrali nu vor mai putea intra in conducerea societatilor listate pe pietele reglementate de respectivul operator, respectiv a societatilor care au incheiat contract de registru cu depozitarul central, anunta NewsIn.

Prevederile acestei dispuneri de masuri se vor aplica si sotilor/sotiilor, respectiv a rudelor pana la gradul al doilea inclusiv ai membrilor consiliilor de administratie ale operatorilor de piata, operatorilor de sistem, depozitarilor centrali, caselor de compensare si Fondului de Compensare al Investitorilor.

Totusi, CNVM a hotarat sa renunte la articolul 2 din aceasta dispunere de masuri, care prevedea ca majoritatea persoanelor din conducerile operatorilor de piata si depozitarilor centrali sa fie independenti.

"Majoritatea membrilor consiliului de administratie al unui operator de piata/sistem sau al unui depozitar central trebuie sa fie independenti in sensul art. 138^2 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", specifica articolul 2.

In urma aprobari dispunerii de masuri, entitatile regelemntate de CNVM vor trebui sa se incadreze in aceste prevederi la urmatoarea adunare generala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri