Decizia senatorilor cu privire la majorarea pragului de detinere la SIF-uri a declansat entuziasmul pe Bursa de la Bucuresti, indicele sectorului SIF urcand cu 5,20%, dar brokerii recomanda in continuare o atitudine prudenta, deoarece "nu putem anticipa nimic cand este vorba de politica".
Schimburile realizate pe piata de actiuni a BVB s-au cifrat la 37,54 milioane lei (8,74 milioane euro), in crestere de 2,3 ori fata de ziua precedenta, cand tranzactiile au totalizat 16,05 milioane lei.

"Cred ca SIF-urile au batut pasul in ultima perioada inclusiv din cauza procesului de majorare a pragului de detinere, pentru ca investitorii asteptau un semnal in acest sens. Cred ca pentru a ne baza pe o crestere a sectorului SIF pe termen mai lung ar trebui sa stim ce se va mai intampla cu pragul de detinere, iar decizia Senatului este un semnal incurajator, dar nu putem anticipa nimic cand este vorba de politica. Mai mult, trebuie ca pietele externe sa confirme si pe viitor aceasta tendinta de crestere", a declarat Razvan Pasol, presedintele si directorul general al Intercapital Invest, citat de NewsIn.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,89%, pana la 4.778,27 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 3,38%, pana la 2.775,58 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 5,20%, pana la 21.647,21 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,40%, ajungand la 10.110,72 puncte.

"Daca se mentine acest trend, atat in ceea ce priveste pietele externe, dar si in procesul de majorare a pragului, cresterile ar putea continua in sectorul SIF, cel putin pe termen scurt. Totusi, contextul ramane unul dificil si nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, chiar daca acum toate semnalele sunt pozitive", concluzioneaza Pasol.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 3,67%, pana la 455,71 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,66%, pana la 606,96 puncte.

"Cred ca in urma unei astfel de decizii ar fi trebuit sa vedem SIF-urile cu plus 15%, daca investitorii aveau mai multa incredere si disponibilitati banesti. Insa, cresterea mai moderata este un semnal ca deocamdata nu sunt bani prea multi bani in piata. Se simte ca nu mai este acelasi optimism fata de contextul din vara", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al Broker Cluj.

De asemenea, bursele europene cresteau semnificativ la ora incheierii sedintei BVB, in contextul unor rezultate pozitive din sectorul bancar si al datelor macroeconomice optimiste ale Chinei.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 1,00%, pana la 5.283,06 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, avansa cu 1,20%, pana la 5.680,80 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 1,01%, pana la 3.823,94 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 10,43 milioane lei, si s-au scumpit cu 5,56%, la 1,14 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un avans de 6,42%, la 0,995 lei, pe o lichiditate de 4,69 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a urcat cu 6,15%, la 13,80 lei, in urma unor tranzactii de 3,96 milioane lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 1,47%, ajungand la 2,07 lei, pe suportul unui rulaj de 1,35 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 2,89 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 1,95%, la 0,262 lei, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 5,09%, la 0,0681 lei, pe un rulaj de numai 333.200 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri