Potrivit Comisiei, in cazul in care grupul Rompetrol nu va depune evaluarile la noua data stabilita, persoanele responsabile vor fi sanctionate conform legii.

Noua prelungire a perioadei vine dupa ce BRD-SocGen, care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a termentului la care grupul Rompetrol poate depune noul raport de evaluare, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, Comisia a cerut actionarului majoritar al Rompetrol Well Service, The Rompetrol Group, sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport si care va trebui sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile unui articol din legea pietei de capital.

Ulterior, KazMunai Gaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din "Big Four" pentru evaluarea pretului de oferta la RRC si PTR, care isi va alege singura metoda de evaluare. In grupul "Big Four" intra cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenta contabila, audit si consultanta, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Recent, CNVM a publicat o hotarare potrivit careia actionari majoritari care vor sa faca oferte publice de preluare la companiile pe care le controleaza sunt obligati ca, pe langa documentul de oferta, sa publice si raportul de evaluare pe baza caruia a fost determinat pretul de oferta.

Astfel, actionarii majoritari care vor sa faca oferte vor trebui sa raportul de evaluare la dispozitia celorlalti actionari, de la data publicarii anuntului privind intentia de preluare pana la finalizarea ofertei.

Arbitrul pietei a cerut anterior grupului petrolier Rompetrol sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.

Investitorii propun o solutie pentru stabilirea preturilor din ofertele pentru RRC si PTR