In cel de-al treilea trimestru al anului, societatea a raportat o cifra de afaceri de 3,5 miliarde lei (0,23 mld. euro), in scadere cu 25% fata de perioada similara din 2008, ca urmare a preturilor internationale la titei si a declinului cererii reale de produse obtinute din petrol.

La 9 luni compania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 miliarde lei (2,2 mld. euro), cu 27% mai mic, iar profitul s-a redus cu 33%, la 1,53 miliarde lei (0,3 mld. euro).

“Apreciem drept favorabile rezultatele Petrom la 9 luni, compania a implementat masuri de adaptare la conjunctura macroeconomica (reducere de costuri, operatiuni de acoperire a riscului de evolutie a cotatiilor internationale la titei)”, afirma Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

El sustine ca planeaza o serie de incertitudini cu privire la evolutia pietelor de capital in perioada urmatoare si nu este exclus sa asistam la corectii la nivelul indicilor bursieri internationali sau chiar la intrarea intr-un nou bear market.

“Totodata, pe plan intern am asistat in ultima perioada la cresterea riscului politic, cu impact nefavorabil pentru credibilitatea finantelor publice si respectarea acordurilor cu institutiile financiare internationale”, completeaza Radulescu.

Analistul a revizuit in crestere marja EBIT in 2009 la 17% si a majorat costul capitalului la 20,4% in acest an, 17,3% in 2010 si 15,6% in 2011, prin cresterea primei de risc, in contextul amplificarii factorilor de risc.