Erste Group Bank, care controleaza Banca Comerciala Romana (BCR), a anuntat ca a strans 1,74 miliarde euro in urma majorarii de capital incheiate ieri, cu o zi mai devreme decat era programat, pretul final al subscrierii si ofertei fiind de 29 euro/actiune, peste cel preconizat initial.
"Erste Group Bank AG a stabilit pretul final aferent subscrierii si ofertei la 29,00 euro pentru fiecare noua actiune, in contextul majorarii sale de capital la valoarea de piata (at market). Veniturile brute obtinute din Oferta se ridica la 1,74 miliarde euro", se spune in comunicatul grupului austriac.

Banca austriaca va folosi veniturile nete obtinuti din oferta pentru majorarea capitalului de baza de rang 1 (core tier-1 capital).

"Suntem incantati de cererea puternica in randul investitorilor institutionali si de retail", a declarat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl.

"Europa Centrala si de Est este considerata in continuare o regiune cu oportunitati de crestere considerabile, iar noi suntem foarte bine pozitionati pentru a beneficia de aceste perspective de crestere in regiune", a completat el.

Erste anuntase ca oferta de majorare a capitalului s-a incheiat luni, cu o zi mai devreme decat era programat, din cauza cererii puternice, urmand ca banca austriaca sa anunte in urmatoarele zile pretul la care va avea loc subscrierea si noua structura a actionariatului.

"In acest moment oferta s-a incheiat, fiind subscrise titluri de catre actionarii existenti, care si-au exercitat dreptul de preemtiune, dar si de catre alti investitori. Actionarii existenti au subscris 62% dintre actiunile disponibile pentru subscriere, alti investitori au subscris 38% dintre actiuni", a declarat Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste Group, citat de NewsIn

Astfel, actionarii existenti ai Erste au subscris 37 milioane de noi actiuni, iar alti investitori au subscris 23 milioane de titluri.

"Pasii care vor urma sunt anuntarea pretului la care are loc subscrierea si anuntarea noii structuri de actionariat, dar dupa ce toate procesele se incheie si se reglementeaza", a adaugat Stanimir.

Analistii anticipau succesul ofertei Erste, in contextul in care "banca este relativ stabila din punct de vedere operational, astfel incat s-a remarcat si un interes semnificativ din partea investitorilor". Analistul Wood & Company Peter Vidlicka considera ca succesul operatiunii de majorare de capital era previzibil, intrucat actiunile Erste sunt destul de ieftine din punct de vedere fundamental, ele tranzactionandu-se la o valoare egala cu cea nominala, prin comparatie cu actiunile rivalilor din Europa Centrala si de Est.

"Consider ca exista un interes ridicat pentru actiunile Erste din cauza subevaluarii. In conditiile in care capitalul va creste in urma aceste operatiuni, banca va deveni din punct de vedere structural mai puternica, iar multi investitori vor privi majorarea capitalului ca un factor pozitiv declansator pentru actiune, deoarece banca va avea destule resurse sa continue creditarea si in acest fel ar trebuie sa revina pe crestere. Ca urmare, este foarte probabil ca investitorii sa fie tentati sa subscrie in cadrul aceste emisiuni", a declarat, pentru NewsIn, Peter Vidlicka.

Potrivit comunicatului transmis luni de grupul austriac, actionarii deja existenti au subscris aproximativ 62% din noile actiuni in cadrul ofertei drepturi, inclusiv actiunile subscrise de catre Criteria CaixaCorp, in timp ce restul de circa 38% din noile actiuni vor fi plasate in Oferta Globala.

Criteria CaixaCorp, vehicul de investitii al bancii spaniole La Caixa, anuntase la inceputul ofertei ca va investi pana la 687 milioane euro in majorarea de capital, operatiune in urma careia aproape ca isi dubleaza detinterea in banca austriaca, la 9,9%.

Criteria si-a exercitat drepturile de subscriere pentru detinerea actuala si va achizitiona si exercita drepturile de subscriere ale Fundatiei Erste, pentru detinerea sa, de 30,9% din capital. Fundatia Erste este in prezent principalul actionar al Erste Group.

Grupul bancar austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, a anuntat in 29 octombrie ca va lansa o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, cu un pret preconizat de 27,50 euro/actiune si un pret maxim de 32 euro/actiune.

Actionarii existenti ai Erste au avut dreptul de a subscrie 3 actiuni noi pentru fiecare 16 actiuni vechi detinute. Data de inregistrare a drepturilor de subscriere pentru noile actiuni a fost 30 octombrie, iar perioada de oferta a inceput in 2 noiembrie si era programata sa se incheie in 17 noiembrie. Noile actiuni dau drepturi depline la dividende incepand cu 1 ianuarie 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri