Farmache: BVB ar putea recupera decalajul cu bursele din regiune cu ajutorul produselor noi

Diferentele dintre piata romaneasca de capital si bursele din regiune pot fi depasite relativ repede daca BVB se va concentreaza pe eforturile de crestere a ofertei de produse, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
In prezent, exista cerere in special din partea fondurilor de pensii, care dispun de sume nu foarte impresionante, dar care vor colecta din ce in ce mai multe lichiditati, a apreciat Farmache.

“Exista riscul ca fondurile de pensii sa ajunga sa finanteze companii straine care s-au miscat mai inteligent decat societatile romanesti”, avertizeaza Farmache.

El a mai spus ca atractivitatea Bursei va creste puternic pe partea de oferte publice, prin listarea companiilor de stat, dar si a celor private.

Stere Farmache a afirmat ca nevoia de finantare a statului in actualul context macroeconomic face foarte probabila vanzarea sau privatizarea unor participatii din economie, sperand ca aceste procese sa fie realizate prin intermediul BVB.

“Piata romaneasca de capital risca sa ramana in jurul actualelor nivele de lichiditate daca nu va exista o cerere puternica pe partea de oferta sau unul pe partea de cerere”, este de parere presedintele BVB.

Pe de alta parte, oferta de produse la Bursa de Valori Bucuresti poate fi stimulata si de readucerea la tranzactionare a unor companii de talia Dacia sau Romcim pe piata de capital din Romania, nu neaparat prin listare, ci prin mecanisme mai simple.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri